Viitoarele mămici știu că, în timpul sarcinii, organismul lor trece printr-o serie de modificări care trebuie urmărite cu atenție de medicul ginecolog.
Sub îndrumarea medicului care le supraveghează sarcina, femeile gravide trebuie să se supună unor investigații medicale, menite să stabilească dacă ele și bebelușii lor sunt sănătoși.
Printre testele pe care urmează să le efectuezi în perioada sarcinii se numără și cel care evaluează toleranța la glucoză. Acesta este utilizat în sarcină pentru a diagnostica diabetul gestațional.
Medicul ginecolog își va recomanda să efectuezi acest test în săptămânile 24-28 de sarcină.
Pentru a putea realiza testul de toleranță orală la glucoză, este recomandat să nu mănânci nimic în noaptea dinaintea și în dimineața în care urmează să treci prin această investigație. Însă poți să bei apă.
Pentru început, o asistentă îți va recolta o probă de sânge pentru a stabili care este nivelul glicemiei tale, pe nemâncate.
Apoi urmează să bei o băutură cu zahăr, mai exact 75 grame de glucoză, iar după o oră, respectiv două ore, își va fi recoltată o nouă probă de sânge pentru a se vedea cum răspunde organismul tău la încărcătura cu glucoză.
Cu alte cuvinte, testul de toleranță orală la glucoză presupune recoltarea a trei glicemii:
- pe nemâncate (normal < 92 mg/dl);
- la o oră (normal < 180 mg/dl);
- la două ore după ingestia celor 75 grame glucoză (normal < 153 mg/dl).
Conform Asociației Americane de Diabet (ADA), se consideră că o gravidă suferă de diabet de sarcină dacă cel puțin una din cele trei glicemii este mai mare sau egală cu pragul stabilit.