Ştiinţa a dovedit că în primele luni după naşterea unui copil, în creierul tatălui se dezvoltă părţi care au legătură cu simţul patern. Schimbarea se produce şi la taţi, şi la copii, iar aceştia din urmă învaţă, datorită prezenţei părintelui, să se joace şi să îşi gestioneze emoţiile.

Copiii care se bucură de prezenţa tatălui în viaţa lor şi cei care se joacă mult cu părintele lor învaţă o mulţime de lucruri de la acesta. Procesul pare unul de durată, însă el are loc zi după zi, cu fiecare oră petrecută împreună de cei doi, cu fiecare sesiune de poveşti sau de gâdilat sau de râs împreună, doar ei doi, fără altcineva sau altceva în jur.

Primele luni sunt cele mai importante pentru relaţia tată - copil! Încă din primele săptămâni de viaţă bebeluşii învaţă să gândească, încep să îşi dezvolte imaginaţia şi să înţeleagă lucruri despre ce se întâmplă în jurul lor. Astfel începe dezvoltarea cognitivă a copiilor, în care taţii au un rol foarte important.

Cum devin copiii mai deştepţi datorită taţilor lor

Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Imperial College din Londra, King's College şi Universitatea Oxford şi-a propus să demonstreze legătura dintre joaca taţilor cu copiii şi dezvoltarea cognitivă a acestora din urmă.

În cadrul studiului, cercetătorii au filmat şi înregistrat taţi în timp ce se jucau cu bebeluşii lor de trei luni, timp de 3 minute, pe o saltea, fără jucării sau alte accesorii; aceleaşi perechi tată-fiu au fost filmate din nou în timpul unei sesiuni de citit, după ce copiii au împlinit vârsta de doi ani.

Constatarea specialiştilor a fost că acei copii care aveau o relaţie bună cu taţii lor la vârsta de 3 luni au reuşit să obţină rezultate bune la teste la vârsta de 2 ani. Ei au recunoscut cu uşurinţă forme şi culori, spre deosebire de acei bebeluşi în viaţa cărora taţii nu au fost atât de prezenţi.

Cititul, una dintre cele mai benefice activităţi pentru copii

Pe lângă constatările iniţiale ale cercetătorilor, s-a putut stabili că activităţile tată-fiu care implică citit au beneficii uimitoare pentru dezvoltarea atenţiei celui mic, pentru capacitatea sa de a rezolva probleme şi pentru dezvoltarea limbajului.

Prin urmare, taţii care îşi fac timp să le citească micuţilor lor, chiar şi atunci când sunt bebeluşi, pe un ton cald şi sensibil, contribuie semnificativ la dezvoltarea cognitivă a celor mici.

Interacţiunea tatălui cu copilul influenţează comportamentul social al celui mic

Acelaşi studiu arată, conform cercetătorilor, că felul în care un copil se comportă în societate este influenţat în mare măsură de interacţiunea cu tatăl său. Asta poate însemna o oră de joacă în curte sau în mijlocul sufrageriei; provocările la care este expus cel mic îl ajută să interacţioneze mai bine cu lumea de afară şi să fie mai activ.

Anterior, un studiu realizat de cei de la Cambridge a indicat faptul că jocul copilului cu tatăl său îl ajută să îşi controleze mai uşor şi mai bine emoţiile, ceea ce le este de mare ajutor atunci când intră în colectivitate.