Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au transmis un mesaj luni seară, după ce au luat legătura atât cu autoritățile daneze, cât și cu părinții români reținuți în Danemarca.

Potrivit informațiilor oferite de MAE, reprezentanţii Ambasadei României de la Copenhaga i-au vizitat pe părinţii bebeluşului internat în Danemarca şi i-au informat despre starea de sănătate a copilului. Mai mult decât atât, copilului i s-a emis un certificate de naștere românesc!

„Ca urmare a demersurilor întreprinse pe lângă autorităţile daneze, în regim de urgenţă, de către Ambasada României la Copenhaga, reprezentanţii ambasadei i-au vizitat în data de 6 februarie 2022 pe părinţii minorului, în centrele de detenţie în care aceştia se află în prezent. În dialogul cu cei doi cetăţeni români, reprezentanţii misiunii diplomatice s-au asigurat că aceştia îşi cunosc drepturile şi le-au furnizat material informativ cuprinzând cele mai importante reguli care se aplică persoanelor reţinute/arestate preventiv în Danemarca. Totodată, le-a fost evidenţiat cetăţenilor români că au dreptul de a contacta Ambasada României la Copenhaga, la cerere. Cetăţenii români au afirmat că le sunt respectate drepturile în centrele de detenţie, că au avut întâlniri cu avocaţii acestora şi că beneficiază de sprijinul lor. În contextul vizitelor, reprezentanţii ambasadei au iniţiat demersurile legale necesare pentru înscrierea certificatului de naştere danez al minorului în registrele de stare civilă române, demers finalizat prin emiterea, la data de 6 februarie 2022, a certificatului de naştere românesc. În context, reprezentanţii ambasadei au stabilit contactul cu un reprezentant al municipalităţii daneze, autoritate responsabilă de acordarea de sprijin special copiilor şi familiilor acestora, conform prevederilor legislaţiei daneze, şi au solicitat sprijinul autorităţilor daneze în vederea obţinerii acordului privind vizitarea minorului la spital. MAE, prin Ambasada României la Copenhaga, continuă dialogul cu autorităţile daneze, cu părinţii minorului şi cu avocaţii desemnaţi ai acestora şi acordă protecţia şi asistenţa consulară cetăţenilor români conform competenţelor, cu respectarea normelor legale”, este mesajul Ministerului Afacerilor Externe.

Vă reamintim că doi soți din România, care locuiesc în Danemarca, au fost reținuți de autorități la doar câteva zile după ce și-au dus bebelușul la spital, pentru că nu se simțea bine. Potrivit medicilor danezi, copilul în vârstă de doar o lună avea hemoragie cranienă și consider că are „sindromul bebelușului scuturat”. Astfel, cei doi părinți au fost duși în centre de detenție diferite și nu au dreptul să-și mai vadă copilul care este supravegheat de o persoană desemnată de autoritățile daneze.