Un studiu realizat de Universitatea Stanford arată că micuții care au învățat să facă exerciții de respirație sau yoga dorm mai bine și au un somn mai profund.

Un studiu de la Școala de Medicină a Universității Stanford a descoperit că copiii au câștigat mai mult de o oră de somn pe noapte după ce au participat la un cursuri la care au învățat tehnici de sporire a atenției, întindere și respirație la școlile lor.

Studiul este primul care folosește tehnici de polisomnografie, care măsoară activitatea creierului, pentru a evalua modul în care antrenamentul de atenție la școală schimbă somnul copiilor. Programa a învățat copiii cum să se relaxeze și să gestioneze stresul, concentrându-și atenția asupra prezentului, dar nu i-a instruit cum să adoarmă mai mult.

„Copiii care au asistat la cursuri au dormit, în medie, cu 74 de minute mai mult pe noapte decât o făceau înainte. Aceasta este o schimbare uriașă", a spus autorul principal al studiului, Ruth O'Hara, expert în somn și profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Stanford.

Somnul cu mișcare rapidă a ochilor, care include visarea și ajută la consolidarea amintirilor,  s-a prelungit la copiii care au învățat tehnicile.

Studiul arată o dată în plus că stresul din copilărie afectează dezvoltarea copiilor, afectându-le calitatea somnului. Este nevoie ca micuții care trăiesc în comunități de risc ridicat sau au probleme familiale să fie sprijiniți psihologic și să învețe cum să se relaxeze, mai ales înainte de culcare.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: