Există mai multe motive pentru care menstruația poate întârzia fără să fie neapărat o sarcină. Sănătatea, vârsta, dieta, stresul sau exercițiile fizice vă pot afecta menstruația. 

Ce este un ciclu menstrual?

Un ciclu menstrual este perioada de timp cuprinsă între ziua în care începe o menstruație și ziua în care începe următoarea menstruație.

Ca regulă generală, ciclul menstrual mediu este de 28 de zile. Cu toate acestea, ciclul poate fi mai scurt sau mai lung, în funcție de caracteristicile fizice și genetice ale femeii, variind între 21 și 35 de zile. Cele mai multe menstruații durează aproximativ 5 zile, dar sunt considerate normale și perioadele cuprinse între 2 și 7 zile.

Câte zile este normal să ai o menstruație întârziată?

Ciclul menstrual poate varia, dar dacă menstruația întârzie mai mult de 5 zile, se consideră că este vorba de o menstruație întârziată. Dacă nu vă vine ciclul timp de mai mult de o săptămână, trebuie să vă adresați medicului pentru a afla dacă există o problemă de sănătate sau dacă sunteți însărcinată.

Rețineți că utilizarea anumitor tipuri de contraceptive, cum ar fi pilula contraceptivă sau dispozitivele intrauterine (DIU), poate modifica ciclul menstrual. Faceți o programare la ginecologul pentru a discuta aceste probleme și pentru a primi sfaturi cu privire la cea mai bună soluție.

Există și cazul opus al femeilor care, din diverse motive, sunt obișnuite să se confrunte cu o menstruație aleatorie. Și în acest caz, recomandăm un consult ginecologic pentru a determina tratamentul adecvat și a încerca astfel să stabilizăm ciclurile menstruale.