Vergeturile apar cel mai des în timpul sarcinii. Specialiștii estimează că între 50%-90% dintre femeile gravide capătă vergeturi pe parcursul celor 40 de săptămâni de sarcină. 

Pielea este un organ puternic și elastic, însă poate fi afectat de întinderea prea rapidă sau bruscă, motiv pentru care apar vergeturile. Cu alte cuvinte, acestea sunt niște dungi sau un șir de dungi care pot să își facă apariția pe sâni, abdomen, coapse, șolduri sau fese. 

De reținut este faptul că vergeturile nu pot fi îndepărtate complet, iar tratamentul le poate ajuta doar să se estompeze.

În cazul femeilor însărcinate, pe măsură ce abdomenul se mărește, pielea de pe burtă se întinde. În plus, nivelul ridicat de hormoni din timpul sarcinii poate să determine slăbirea fibrelor de colagen din piele și apariția vergeturilor (striae gravidarum). 

Există posibilitatea ca vergeturile să se estompeze după naștere, atunci când mama va elimina surplusul de kilograme acumulate în perioada sarcinii.

Deoarece corpul unei femei însărcinate trece prin numeroase transformări și își modifică dimensiunea de-a lungul celor 9 luni, aspectul pielii poate fi modificat semnificativ.

Tipuri de vergeturi: 

  • Albe - sunt considerate deja mature, ele existând pe suprafața pielii de mai mult timp;
  • Roșii - pot avea o nuanță roșie, rozalie sau chiar purpurie. Se consideră că în acest stadiu sunt mai ușor de tratat. Acest tip de vergeturi își pot schimba culoarea în timp, devenind și ele albe.

Cum pot fi prevenite vergeturile în timpul sarcinii

Fiecare gravidă își propune să depășească cu bine provocările pe care le întâmpină de-a lungul sarcinii. Menținerea unei pieli hidratate și sănătoase, sigur se numără printre obiectivele viitoarelor mămici.

Din păcate, atunci când vine vorba despre vergeturi, folosirea regulată a cremelor sau uleiurilor esențiale nu este o garanție că acestea nu își vor face apariția pe piele. 

Pentru a diminua șansele ca pe suprafața pielii tale să apară dungi inestetice, este important să folosești loțiuni și creme pentru hidratare destinate viitoarelor mămici. Astfel, vei putea menține elasticitatea pielii.

Îți oferim mai jos și alte modalități prin care poți să previi apariția vergeturilor pe durata sarcinii:

  • Consumă între 6 și 8 pahare de apa pe zi. Este important să fii hidratată.
  • O alimentație echilibrată te poate ajuta să ai o piele sănătoasă. Include în mesele zilnice alimente care conțin vitaminele A și C, zinc și siliciu.
  • Poți utiliza o perie de masaj sau o mănușă pe suprafața pielii. Acest proces contribuie la îmbunătățirea circulației sangvine locale.
  • Fluctuațiile de greutate pot afecta calitatea pielii. De aceea, îți recomandăm să discuți cu medicul care îți monitorizează sarcina despre acest subiect. El te poate ajuta să ai o creștere în greutate în limite normale, iar kilogramele să se acumuleze gradual. 

În concluzie, vergeturile sunt o problemă de ordin estetic, iar tratamente minune care să le elimine complet nu există. Acestea se pot doar estompa în timp. Dacă ești însărcinată, îți recomandăm să aplici măcar câteva dintre sfaturile oferite mai sus. Cu siguranță, îți vor fi de folos!