Corpul tău trece prin numeroase transformări de-a lungul celor 40 de săptămâni de sarcină. Puiul tău se dezvoltă pe măsură ce timpul se scurge, iar burtica ta crește văzând cu ochii. În aceste condiții, nu e deloc surprinzător că a început să te doară spatele. 

Uterul tău a crescut, astfel că centrul de greutate al corpului s-a schimbat. Pe lângă acest aspect, relaxina (hormon) acționează deja, relaxând ligamentele de la nivelul bazinului. În aceste condiții, apariția durerii de spate este aproape inevitabilă. Specialiștii susțin că acest tip de durere este unul dintre cele mai frecvente simptome ale sarcinii și poate să își facă simțită prezența încă din primele săptămâni. 

Cum poți ameliora sau preveni durerea de spate atunci când ești gravidă: 

Ajută-ți corpul să susțină greutatea. 

O pereche de pantofi adecvați te poate ajuta să ameliorezi durerea de spate. Evită atât cât se poate încălțămintea cu talpa plată sau pantofii cu toc înalt.

O pereche de încălțări cu un toc mic, de aproximativ 5 centimetri, îți poate asigura o bună boltă de sprijin. 

Atunci când te ridici din pat, încearcă să te rotești mai întâi pe o parte, astfel încât să ajungi cu fața la marginea patului. Apoi, coboară-ți picioare pe podea și, cu ajutorul mâinilor, împinge în saltea pentru a te putea ridica mai ușor. 

Menține o bună postură a corpului.

Pe măsură ce burtica se mărește și puiul tău se dezvoltă, centrul de greutate al corpului se deplasează înainte. 

Pentru a reduce durerea din zona lombară, încearcă să stai dreaptă, cu pieptul în față și cu umerii înapoi, dar relaxați. Este indicat să nu încordezi genunchii.

Dacă este nevoie să petreci mult timp în picioare, încearcă să faci pauze frecvente la interval de o oră și să stai jos. Poți chiar să îți odihnești picioarele pe un scaun mic. 

Dormi pe o parte. 

Poți încerca să dormi așezată pe o parte și nu pe spate. Poți apela cu încredere la o pernă pentru gravide sau poți pur și simplu să dormi cu o pernă poziționată între genunchii îndoiți. 

Încearcă să faci sport cu regularitate. 

Durerea lombară poate fi ameliorată în timpul sarcinii dacă ai o activitate fizică regulată deoarece îți va întări musculatura spatelui. 

Înotul este o opțiune de sport excelentă în sarcină. Discută cu medicul ginecolog dacă acest tip de mișcare este potrivit pentru tine. 

Practicat cu regularitate, înotul contribuie la întărirea mușchilor spatelui și abdomenului. 

Durerea de spate poate fi și un simptom al nașterii premature, mai ales dacă apare în trimestrul 2 sau 3 de sarcină. În acest caz, este necesar să discuți imediat cu medicul tău. 

Dacă durerea de spate este însoțită de scurgere vaginală, febră sau senzația de arsură cand urinezi, acestea ar putea fi semnele unei infectii urinare. Medicul ginecolog este cel care trebuie să pună un diagnostic și să îți prescrie un tratament în acest sens.

În cazul în care ești îngrijorată din cauza durerilor supărătoare de spate, nu amâna o vizită la doctor. Acesta îți va oferi susținerea de care ai nevoie și te va ajuta să depășești mai ușor momentul dificil prin care treci.