În era like-urilor, a devenit la modă să faci eforturi uriașe pentru a da naștere unui copil și să arăți spectaculos pe Instagram câteva minute mai târziu.

 

Problema nu este că nașterea nu mai este un moment privat, ci că a fost romanțată. Se așteaptă ca totul să fie o atmosferă de bucurie imediat după ce o femeie devine mamă; pierdem din vedere faptul că ea a trecut probabil prin cea mai mare durere fizică din întreaga ei viață.

Nu lipsesc fotografiile din sala de operație care arată copilul curat și mama cu un machiaj spectaculos. Cu toate acestea, fondul de ten, fardul de obraz, rujul și fardul de obraz acoperă paloarea, schimbarea culorii buzelor și alte semne de avertizare care pun în pericol viața unui nou-născut.

Motivul periculos pentru care NU trebuie să porți ojă la travaliu și la naștere

Purtarea machiajului înainte, în timpul și imediat după naștere împiedică medicii și asistentele să identifice afecțiunile care ar putea complica recuperarea sau afecta ireversibil corpul mamei. Dar nici purtarea de lac, gel, acrilic sau orice alt tip de material colorant pe unghii nu este o idee bună.

Culoarea unghiilor este un indicator al unor amenințări legate de naștere și postpartum, reflectă nivelul de oxigen din sângele tău. Dacă se întunecă, este necesară o intervenție medicală de urgență, dar cum să observați dacă lacul le acoperă?

În plus, deși nu există studii concludente în acest sens, compușii conținuți adesea în lacuri pot fi toxici pentru embrion, inclusiv toluenul, ftalatul de dibutil și formaldehida. S-au făcut sugestii similare conform cărora acetona și detergenții de smalț pot fi toxici pentru embrion.