Annabelle și Isabelle sunt gemene siameze, s-au născut în luna martie la Londra și urmează să fie separate chirurgical. Au fost aduse pe lume cu mare bucurie de mama lor, Hannah Bateson, care a știut de la bun început că gemenii erau siamezi și, cu toate acestea, a decis să ducă sarcina la capăt.

Hannah și soțul ei, Dan, și-au dorit mult să aibă copii, însă nu au reușit să conceapă decât în urma unui tratament de fertilitate. Cei doi soți din Irlanda de Nord s-au bucurat enorm când au aflat că vor fi părinți chiar după primul ciclu de tratament. Ecografia de 12 săptămâni le-a arătat că vor avea gemeni, dar că aceștia erau siamezi, adică împărțeau mai multe organe. Încă nu se putea ști dacă fetițele aveau să împartă și organe vitale, ceea ce ar fi făcut imposibilă separarea chirurgicală după naștere, dar, cu toate acestea, cei doi au decis că micuțele lor minuni meritau să vină pe lume.

Vestea bună: gemenele au două inimi

Hannah a născut la un spital din Londra, sub supravegherea unei echipe de specialiști. Vestea bună este că fetițele au fiecare câte o inimă, o condiție esențială pentru a putea fi operate pentru separare. 

Annabele și Isabelle sunt unite de la piept până la pelvis, împart același ficat, aceeași vezică urinară, aceleași intestine și un picior. Chiar dacă operația va reuși și fetițele vor supraviețui, le așteaptă o viață întreagă sub supraveghere medicală și tratament. Asta nu îi sperie, însă, pe părinții lor. „Iubirea pe care o împărtășesc și speranța ne dă curaj”, spune mama micuțelor siameze, în timp ce tatăl, Dan Bateson, este foarte mândru că fetele lui au reușit să dea peste cap orice pronostic.

„Prima oară când le-am auzit plângând am simțit că toată greutatea lumii a fost luată de pe umerii mei. Am simțit o mare ușurare și am simțit și ușurarea celor din echipa medicală”, spune Dan Bateson.

In ce va consta operația

Fetițele vor fi operate la Great Ormond Street Hospital din Londra, cel mai cunoscut spital din Europa în care gemenii siamezi sunt separați chirurgical. Au fost transferate acolo imediat după naștere, iar procedura de separare va începe în luna mai. 

„Fetițele vor avea câte o proteză de picior și vor fi operate de mai multe ori, pentru tot restul vieții. Este puțin înspăimântător gândul că vom trece prin asta în fiecare an, până când ele vor avea 18 ani, dar asta va însemna că vor fi supraviețuit”, spune, plină, de speranță Hannah Bateson.

Costurile procedurilor medicale și ale transportului vor fi uriașe, iar soții Bateson au început deja să strângă fonduri. „E puțin ciudat că visul nostru este un coșmar pentru oricine altcineva. Hannah nu va mai lucra pentru a avea grijă de fete”, a mai spus Dan Bateson.

Ziua operației se anunță una foarte lungă, intervenția urmând să dureze între 12 și 18 ore. Este de așteptat ca fetițele să fie separate complet într-o singură intervenție, iar apoi ele vor suporta mai multe operații în zilele și săptămânile ce vor urma.

Cum se explică sarcinile cu gemeni siamezi

Sarcinile gemelare se produc, în general, atunci când un singur ovul fertilizat se divide și astfel se formează doi embrioni, care se dezvoltă apoi de sine stătător. Această separare se produce în mod normal în 8-12 zile de la fecundare. In cazul gemenilor siamezi se crede că diviziunea are loc prea târziu, iar embrionii nu se separă în totalitate. 

În 40-60% dintre cazurile de gemeni siamezi, copiii se nasc morți și în jur de 35% dintre cei care se nasc vii supraviețuiesc doar o zi. Șansele de supraviețuire sunt influențate de zona în care sunt uniți copiii; majoritatea sunt „lipiți” în zona pieptului, a abdomenului sau a pelvisului, deși sunt și cazuri de siamezi uniți în zona capului.

Succesul operațiilor de separare depinde și el de aceiași factori și de ce organe împart. De cele mai multe ori un singur copil supraviețuiește operației.