Majoritatea femeilor cunosc pericolele fumatului în timpul sarcinii. Și în timp ce anumite lucruri sunt în mod constant scoase și puse din nou pe lista lucrurilor care sunt riscante sau care trebuie evitate în totalitate în timpul sarcinii, fumatul este cu siguranță un punct consolidat: Evidențiat, subliniat și cu litere îngroșate. 

Dar ce se întâmplă cu partenerii femeilor însărcinate? Cum ar trebui să se comporte aceștia? Poate partenerul meu să fumeze în timp ce eu sunt însărcinată? Este fumul de vape dăunător pentru sarcină așa cum este fumul de țigară?

"Atât țigările, cât și vapatul cresc riscul de avort spontan, hemoragie, naștere a unui copil mort, astm și moarte subită a sugarului (SIDS)", spune Dr. Lisa Thiel, medic ginecolog și specialist în medicina materno-fetală la Corewell Health. 

Dacă sunteți însărcinată și locuiți cu un partener care fumează, acesta nu ar trebui să fumeze în casă și ar trebui să evite în permanență să fumeze în apropierea dumneavoastră. "Țigările electronice și de vape sunt înșelătoare și au fost considerate a fi mai "sigure" decât țigările", spune Thiel. "Cu toate acestea, fumul de vape conține substanțe cancerigene, inclusiv plumb, formaldehidă și toluen, iar căile respiratorii riscă să fie afectate pe tot parcursul vieții." 

Fumul de vape prezintă aceleași riscuri ca și fumul pasiv al țigărilor obișnuite, cu niveluri ridicate de expunere. Un "nivel ridicat" de expunere ar fi definit, spune Thiel, ca fiind faptul de a trăi într-o gospodărie de fumători sau într-un mediu de lucru cu un nivel ridicat de fumat pasiv.