Ciocolata se numără printre cele mai iubite și apreciate dulciuri din lume. Specialiștii sunt de părere că aceasta poate fi considerată un aliment sănătos atunci când e consumată în cantități mici. 

Dacă ești fană a ciocolatei negre, îți spunem că aceasta trebuie să aibă în conținut cel puțin 35% cacao în substanță solidă. Cât despre untul de cacao, acesta trebuie să atingă și el un procent de 20% pentru ca acest dulce delicios să își aducă niște beneficii nutriționale. 

Cu cât conținutul de cacao este mai ridicat, cu atât crește si aportul de antioxidanți. Specialiști recomandă consumul de ciocolată neagră al cărei procent de cacao este de 80% sau chiar 85%. 

Care sunt beneficiile ciocolatei negre pentru organism:

1. Ciocolata neagră ajută la creșterea fluxului de sânge de la nivelul creierului și contribuie la îmbunătățirea funcției cognitive.

2. Cercetătorii au descoperit că ciocolata poate fi benefică pentru dinți. Teobromina este un alcaloid xantinic prezent în ciocolata neagră. Acesta poate ajuta la întărirea smalțului dinților. Trebuie să ai totuși în vedere că acest lucru este valabil doar în cazul unei igiene dentare optime.

3. În perioadele aglomerate, în care te simți copleșită, stresată sau anxioasă, consumul de ciocolată neagră acționează ca un sedativ natural. Acest aliment minune stimulează producția de serotonină în organism, proces care te ajută să te relaxezi.

4. Ciocolata neagră conține anumite ingrediente care contribuie la creșterea colesterolului bun (HDL) și suprimă oxidarea colesterolului rău (LDL), contribuind astfel la prevenirea atacurilor de cord.

5. Dacă este consumată în cantități moderate, ciocolata neagră poate preveni evoluția diabetului zaharat. În cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat, polifenolii din cacao contribuie la promovarea rezistenței la insulină și acționează ca un vasodilatator. 

Ciocolata, fie ea neagră, cu lapte sau albă, conține o serie de compuși care te ajută să ai o stare de spirit mai bună și pot induce chiar senzația de calm.  

De reținut: Ciocolata neagră poate avea efecte benefice asupra organismului, însă trebuie consumată în mod responsabil și în cantități mici. 

Unii specialiști recomandă chiar consumarea ei în prima parte a zilei și avertizează că există o limită fină între beneficii și efectele negative. Astfel, excesele pot aduce cu sine tulburări ale profilului glicemic, dar și câteva kilograme în plus.