Acadelele sunt printre dulciurile preferate ale copiilor, dar pe cât sunt de gustoase, pe atât pot fi de periculoase pentru cei mici, mai ales dacă sunt lăsați nesupravegheați când se delectează cu ele.

O fetiță de 2 ani, din Siria, a fost la un pas de moarte după ce a înghițit bățul unei acadele. Nici măcar nu s-a întâmplat imediat după incident, ci șase luni mai târziu. Bețișorul din plastic a rămas blocat în intestinal subțire a copilei și a ajuns să îl perforeze, punându-i viața în pericol.

Micuța a fost dusă de urgență la spitalul din Alep după ce și-a pierdut cunoștința, iar chirurgii au fost nevoiți să o opereze de urgență pentru a îndepărta corpul străin, care era lipit de intestinul pe care îl perforase. Ca urmare a perforației, în abdomenul micuței s-a acumulat mult lichid și mult aer, ceea ce putea genera complicații care îi puneau viața în pericol.

Fetița se plângea de câteva zile de dureri de burtică, vomitase de mai multe ori și începuse să facă febră. Părinții știau că în urmă cu șase luni micuța înghițise o acadea cu tot cu băț; atunci a avut probleme cu respirația, deoarece bățul rămăsese blocat în căile respiratorii, dar pentru că și-a revenit rapid, medicul le-a spus să nu intre in panică și să fie atenți dacă bățul va fi eliminat.

La ecografia făcută de medicii din Alep s-a văzut clar că bățul era lipit de intestin și îl perforase, provocând o acumulare de lichide în cavitatea dintre acesta și organele din jur. Au intervenit de urgență pentru a extrage lichidul și a diminua presiunea. Abia după ce copila a devenit stabilă au intervenit chirurgical pentru înlăturarea corpului străin, care avea o lungime de 7 cm și un diametru de 2 mm, și repararea ileonului (ultimul segment al intestinului subțire) perforat.

Fetița de doi ani a rămas mai multe zile internată la Terapie Intensivă, înainte de a fi externată.

„Perforarea ileonului după ingerarea unui corp străin este foarte rară și poate fi amenințătoare de viață, din cauza complicațiilor ce impun intervenție chirurgicală. Din câte știm, acesta este primul caz raportat de perforare a ileonului la un copil cauzată de înghițirea unui băț de acadea”, au notat medicii care au gestionat cazul.