Dr. Ana Culcer, medic pediatru cunoscut în România, trage un semnal de alarmă cu privire la cantitatea de zahăr pe care o pot consuma copiii. Specialistul cu o experiență de zeci de ani și cu sute de mii de pacienți tratați spune că problemele cu consumul în exces de zahăr apar încă din frageda pruncie, când copiilor li se administrează, chiar și fără să fie nevoie, lapte formulă, care conține mai multe glucide decât cel matern.
Din ce în ce mai mulți copii au probleme majore cu greutatea, iar obezitatea infantilă devine o problemă tot mai spinoasă. Deși studiile susțin că un copil poate consuma între 2 și 6 lingurițe de zahăr pe zi până la vârsta de 18 ani, dr. Ana Culcer consideră că această cantitate este una prea mare, mai ales că și alte alimente, precum pâinea, pastele și alte făinoase, conțin glucide.
„Acum avem în fața noastră o populație obeză. Totul pleacă de la alimentația nesănătoasă și totul începe de la nașterea copilului, când i se bagă lapte praf încă din maternitate. Nu există mamă să nu poată alăpta, decât dacă are o boală gravă. Pui copilul la sân, vine laptele - cerea și oferta funcționează. Mamele nu au încredere în ele și, mai ales dacă s-a dat la maternitate puțin lapte praf copilului, ele continuă acasă”, a declarat dr. Ana Culcer în emisiunea „La Măruță”.
Administrarea de lapte formulă predispune bebelușii la obezitate infantilă. Sugarii iau în greutate mai mult decât trebuie, uneori chiar și dublu, pentru că mănâncă mai mult și mai dulce decât dacă ar fi alăptați al sân. „Laptele praf e mai dulce, curge singur din biberon și eu am teoria cine-i fraier să muncească, dacă-i curge în gât? Trebuie lăsat copilul să muncească și se dezvoltă altfel și cavitatea bucală, și dentiția și tot. Copilul care e hrănit la sân, chiar dacă e gras, nu rămâne obez”, punctează medicul prin mâinile căruia au trecut sute de mii, poate chiar un milion de copii.
Extremele nu sunt bune
Medicul pediatru subliniază că părinții nu trebuie să ajungă la extreme cu dulcele, ci să îl ofere celor mici cu măsură: „Și laptele de mamă are multe glucide, creierul are nevoie de ele. Dar nu trebuie exagerat. Nu captăm bună voința copilului cu dulce. Sau dacă ascunzi dulciurile în dulap, copilul fură. Nu trebuie exagerat în nicio direcție și dacă îi dai, să îi dai cu moderație”.