Se pare că nu e doar un trend promovat intens de modelele dornice să arate impecabil atunci când urcă pe podiumul de modă. Consumul regulat de apă cu lămâie are reale beneficii asupra sănătății.
Îți oferim mai jos câteva motive pentru care este bine să bei cu lămâie.
Îmbunătățește aspectul pielii și hidratează
Atunci când pielea este deshidratată, își pierde din elasticitate, este predispusă la riduri și devine uscată.
Deși este discutabil dacă e mai bine să folosim o cremă cu efect hidratant sau să mărim volumul de apă pe care îl consumăm zilnic, un lucru este cert: cercetătorii susțin că trebuie să consumăm cel puțin 8 pahare de apă pe zi pentru a ne menține hidratați și pentru a elimina toxinele din piele.
Fără urmă de îndoială, apa este cea mai bună sursă de hidratare.
Dacă nu te atrage ideea de a bea apă simplă pentru că... nu are niciun gust, poți încerca să adaugi în ea lămâie. În felul acesta, sunt șanse mai mari să te hidratezi și să consumi suficiente lichide.
Cum aflăm dacă am băut o cantitate optimă de lichide? Foarte simplu. Culoarea urinei trebuie să fie galben pai sau aproape limpede.
Îmbunătățește digestia
Potrivit unor studii, acidul conținut de lămâie se dovedește a fi util în completarea celui secretat de stomac, care se reduce pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Pentru anumite persoane, apa cu lămâie consumată dimineața are rol de laxativ și previne constipația.
În plus, apa cu lămâie este considerată și un foarte bun diuretic deoarece previne acumularea toxinelor în organism.
Este o sursă de vitamina C
Lămâia nu se află în topul celor mai bogate alimente în vitamina C, ardeiul, brocoli, portocala, ananasul având un conținut mult mai ridicat al acestui antioxidant. Cu toate acestea, potrivit United States Department of Agriculture, sucul stors de la o lămâie proaspătă (aproximativ 60 ml) furnizează 1.6 mg de vitamina C. Doza zilnică recomandată pentru un adult este de 65-90 mg.
În plus, vitamina C reduce riscul de apariție al bolilor cardiovasculare, accidentelor vasculare cerebrale (AVC) și hipertensiunii arteriale.
Poate împiedica formarea calculilor renali
Unii cercetători americani recomandă creșterea aportului de acid citric (conținut de lămâie) pentru a reduce riscul de dezvoltare a calculilor renali.
Apa cu lămâie nu contribuie doar la asigurarea unei cantități crescute de acid citric, ci sigură și apa necesară pentru diureză.
Există efecte adverse ale consumului de apă cu lămâie?
Lămâia conține acid citric, iar acesta poate eroda în timp smalțul dinților. Pentru a minimiza acest risc, îți recomandăm să adaugi apă în proporție mai mare și să consumi amestecul cu ajutorul unui pai.
Unele persoane susțin că după ce consumă apă cu zeamă de lămâie au o senzație de arsură retrosternală, cunoscută și sub numele de pirozis.