Romanian Robotics Team, formată din elevi ai Liceului “Traian Lalescu” din Hunedoara, a reușit din nou să ajungă pe podiumul competiției FIRST Global Challenge și a adus României Medalia de Aur la categoria „Sănătate”.
În plus, echipa vine acasă și cu o valoroasă distincție, Outstading Mentor Award, acordată mentorului și profesorului remarcabil al echipei, Mircea Nistor.
Nu este pentru prima oară când echipa din Hunedoara aduce rezultate remarcabile pentru România. În 2018, RobotX a mai avut o participare încununată de succes la Olimpiada FIRST Global Challenge din Mexic, unde a reușit o performanță extraordinară și o premieră pentru țara noastră: 5 medalii de aur la categoriile „FIRST Global Winning Alliance”, „FIRST Global Challenge Award”, „FIRST Global Grand Challenge Award”, „Albert Einstein Award for FIRST Global International Excellence”, „Safety Award”, dar și locul I, cu cel mai mare punctaj din competiție.
Romanian Robotics Team 2021 a avut în componență elevi din echipele de robotică RO038 RobotX HUNEDOARA și RO121 RobotY HUNEDOARA, participante în cadrul programului de robotica FIRST Tech Challenge Romania organizat de asociația fondată de Dana Războiu, Nație Prin Educație.
„Robotistii de la Hunedoara au câștigat cel mai mare premiu pentru un proiect STEM legat de domeniul sănătății. Este ironic că România este pe ultimul loc în Europa la vaccinare și sistem medical. Trăim într-o țară a extremelor. Așa că este foarte bine că sunt în rândul nostru tineri cărora le pasă de sănătatea națiunii. Ideile lor pot și trebuie să devină realitate.” Dana Razboiu - Președinte „Nație Prin Educație”
Ambele echipe aparțin Liceului Teoretic “Traian Lalescu” din Hunedoara și au fost coordonate cu succes de către profesorii Mircea Nistor și Adrian Budiul. Echipa este compusă din elevii Brianna Stan, Denisa Stroia, Alecsandru Costa, Ioana Dîscă, Alexandru Budiul, Maria Alexa, Alexia Neamțu, Ruben Rotariu, Radu Susan și Radu Buboiu, alături de fostii colegi- actual studenti si peer–mentori: Răzvan Vîrtan, Cristian Budiul și Cristina Haranguș. Sarcina competiției de anul acesta a fost identificarea unei probleme generate de pandemie și prezentarea unei soluții. Echipa noastră a ales categoria „Sănătate”, fiind cel mai greu încercat sector în ultima perioadă.
Elevii au propus un pachet pentru protejarea sănătății, cu un cost foarte redus, scalabil de la nivel individual până la întreaga populație a planetei. Pentru asta, elevii au realizat activități de cercetare, au analizat, au proiectat și au propus patru prototipuri funcționale health4everyone.org: un sterilizator termic al cărui cost este sub 1$, care poate fi confecționat de oricine și cu ajutorul căruia putem dezinfecta măștile de protecție pentru a le refolosi, un robot autonom de sterilizare cu radiație ultravioletă în banda C (UV-C), o ministație pentru monitorizarea nivelului de oxigen și ventilație, destinată prevenirii incendiilor și a acumulărilor de gaze toxice în încăperi și o aplicație pentru monitorizarea automată a pacienților cu ajutorul Inteligenței Artificiale.
„Mulțumim Asociației Nație Prin Educație pentru încrederea și sprijinul acordate, mulțumim comunității FIRST si echipelor din județul Hunedoara si din regiune: RO060 DecebalTech Deva, RO115 Dark Energy Deva, RO137 AlphaBit Petroșani, RO063 Wafy Petrila, RO161 RoboKey Petrosani și RO059 NRG Robotix Deva care ne-au ajutat pe parcursul concursului, alături de care au fost organizate evenimentele “Robotics Valley” - Luna Fest, Robotics’ Castle și „Robotică la Poalele Cetății”. Romanian Robotics Team
FIRST Global Competition este un concurs internațional organizat anual de FIRST (For Inpiration and Recognition of Science and Technology) ca parte din programele educaționale STEM. În anii precedenți țările gazdă au fost SUA în 2017, Mexic în 2018 sau UAE- Dubai în 2019. În 2020 și 2021 competiția s-a desfășurat remote, cu echipe din 160 de țări participante.
First Global Challenge 2021 a însemnat o experiență intensă, care s-a întins pe parcursul a patru luni în care echipa României a avut de realizat numeroase proiecte, task-uri tehnice cu deadline-uri foarte strânse, social media challenge-uri, filmulețe, colaborări cu echipe aflate pe alt continent și elaborarea a șapte caiete tehnice.