O fetiță de 11 ani cu sindrom Down a fost victima colegilor ei și a părinților acestora, care au refuzat să-și mai lase copiii în clasă cu ea.

Embla Ademi din Macedonia de Nord este hărțuită, marginalizată și discriminată din cauza bolii de care suferă. Părinții elevilor au transmis într-o petiție că nu vor permite copiilor lor să meargă la școală din cauza „agresiunii elevei Embla”, astfel că, atunci când s-a întors la școală pentru al doilea semestru, fetița s-a trezit singură în clasă.

Decizia părinților a stârnit o avalanșă de reacții publice.

Președintele a intervenit

Președintele țării, Stevo Pendarovski, a dus-o pe micuța Embla de mână la școala din Gostivar, pentru a da un exemplu pozitiv și a-și arată susținerea. El a vizitat și casa familiei Emblei și a discutat cu părinții fetiței despre lupta pe care o duc cu prejudecățile celor din jur, când vine vorba despre dezvoltarea copilului lor.

Cazul Embla

„În societate, toți suntem egali. Am venit să-mi arăt sprijinul și să atrag atenția că incluziunea este un principiu de bază. Copiii cu dezvoltare atipică nu trebuie doar să se bucure de drepturile pe care le merită, ci și să se simtă egali și bineveniți în lumea care le aparține în mod firesc. Este obligația noastră, ca stat, dar și ca indivizi, iar incluziunea trebuie să fie principiul de bază. Am avut onoarea să simt astăzi energia minunată a Emblei în casa și școala ei!”, a scris Pendarovski pe Facebook.

Imaginile au devenit virale pe rețelele de socializare.

Sindromul Down 

Sindromul Down este o afecțiune care nu poate fi vindecată. Din fericire, persoanele cu sindrom Down pot avea parte de o viață aproape normală, datorită progresului medicinei din ultimii zeci de ani și al accesului la ingrijiri adecvate precoce. De exemplu, o persoană cu sindrom Down se poate aștepta să trăiască mai mult de 60 de ani, în funcție de gravitatea problemelor de sănătate.

Sindromul Down poate afecta diferit viața unei persoane. Există persoane cu sindrom Down care reușesc să aibă grijă de ele singure aproape în totalitate, în timp ce altele au nevoie de mai mult ajutor și nu pot avea grijă de ele.

Abilitățile mentale ale persoanelor cu sindrom Down pot varia, majoritatea având probleme ușoare până la moderate în ceea ce privește gândirea, raționamentul și înțelegerea. Învăță și dobândesc abilități noi  pe parcursul întregii vieți, dar pot avea nevoie de mai mult timp pentru a atinge praguri și obiective importante, cum ar fi mersul, vorbirea și dezvoltarea abilităților sociale.

Multe persoane cu sindromul Down nu au alte probleme de sănătate, însă pot exista și cazuri în care acestea dezvoltă anumite probleme cardiace sau probleme cu auzul și vederea.

Tratamentul sindromului Down

Intervenția timpurie pentru sugarii și copiii cu sindrom Down poate face diferența în îmbunătățirea calității vieții lor. Deoarece fiecare copil cu sindrom Down este unic, tratamentul recomandat depinde de nevoile individuale ale fiecărui copil în parte.

Foto Facebook