Dacă aveți copii mai mărișori, ați auzit probabil istorii despre cum părinții le cumpără țigări electronice elevilor de clasa a 7-a sau a 8-a, ca să îi ajute să se lase de fumat. Exact, să renunțe la fumat!

Dacă nu ați auzit încă astfel de situații, pregătiți-vă pentru că sunt reale. Și dacă ar fi vorba numai despre tutun… 

Conform ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) un chestionar studiu referitor la consumul de droguri, în cazul canabisului cea mai mică vârstă de debut declarată a fost 14 ani. Datele ESPAD 2015 arată și că 8,1% dintre adolescenții de 16 ani participanți au experimentat consumul de canabis.

Noilor substanţe psihoactive (NSP) se situează pe locul doi, după canabis, în topul celor mai consumate droguri, 5,1% dintre elevii de 16 ani incluşi în eşantion declarând consumul experimental de NSP și 3,1% menționând că au consumat recent.

Presiunea colegilor poate influența alegerile adolescenților cu privire la multe lucruri. Studiile arată că, atunci când iau o decizie, adolescenții se gândesc atât la riscurile, cât și la recompensele acțiunilor și comportamentelor lor - dar, spre deosebire de adulți, adolescenții sunt mai predispuși să ignore riscul în favoarea recompensei.

Noi părinții avem o mare influență asupra copiilor noștri, iar conversațiile deschise și oneste reprezintă o modalitate puternică de a ne conecta cu ei. Când atingem subiecte provocatoare, ca tutunul, alcoolul sau drogurile, nu este suficientă o singură “discuție despre droguri”, ci este nevoie de conversații frecvente, cu explicații și detalii adaptate vârstei. 

Dincolo de discuțiile din familie, Asociația BENEVA derulează în școlile gimnaziale și liceele bucureștene proiectul „EU DECID. NU DEPIND” – un proiect finanțat de Ministerul Administrației și Internelor, prin Agenția Națională Antidrog -  Programul de interes național în domeniul prevenirii și asistenței medicale, psihologice și sociale a consumatorilor de droguri.

Ideea proiectului „EU DECID. NU DEPIND” a plecat de la o problemă cu care se confruntă în prezent România, creșterea alarmantă a prevalenței consumului de droguri în rândul tinerilor și apariția noilor substanțe psihoactive (NSP), denumite generic „etnobotanice”. Proiectul își propune să contribuie la informarea, educarea și conștientizarea asupra riscurile și efectele consumului de droguri în rândul copiilor de vârstă școlară din Municipiul București.

Inițiatorii proiectului cred că elevii de gimnaziu și liceu vor reacționa mai bine la limbajul artistic, la mesaje cu încărcătură emoțională puternică. Tocmai de aceea au realizat o producție cinematografică și una muzicală prin care să contribuie la creșterea nivelului de educație civică și educație pentru sănătate a elevilor implicați, prin dezvoltarea abilităților de viață sănătoasă și de petrecere a timpului liber, ca alternative la consumul de droguri.

Prin aceste acțiuni Asociația BENEVA își dorește ca adolecenții să preia controlul alegerilor lor și să fie conștienți de riscurile acestui fenomen. 

Asociația BENEVA este o organizație non-guvernamentală fondată în 2009, al cărei scop se axează pe dezvoltarea de proiecte cultural-social-educaționale care să genereze un efect pozitiv în comunitate și schimbare socială.  Cu peste 300 de voluntari și artiști, Asociația BENEVA a derulat până în prezent peste 50 de proiecte culturale, sociale și educaționale în București și în țară. Printre proiectele Asociației BENEVA se numără: festivalurile urbane Femei pe Mătăsari, Bărbați pe Mătăsari și Opera Fringe Festival, proiectele și campanii sociale Aleg să Aleg – proiect școlar antidrog, Corul inocenților, Violența domestică, Exodul mamelor, Muzică pentru viață și Basme Nerostite. Mai multe informații despre Asociația BENEVA se găsesc pe www.beneva.ro.