O problemă de la Olimpiada de Matematică din Singapore, o competiţie pentru adolescenţi, face furori pe Internet şi foarte puţine persoane reuşesc să o rezolve. Vezi dacă tu te numeri printre aceştia.

Deşi problema este pentru adolescenţi, numeroşi adulţi au încercat să o rezolve, dar au eşuat. 

Iată problema:

Albert şi Bernard tocmai au devenit prieteni cu Cheryl şi vor să afle când este ziua ei. Cheryl le-a făcut o listă cu 10 date posibile:

 

15 mai                                   16 mai                                  19 mai

17 iunie                                18 iunie

14 iulie                                 16 iulie

14 august                             15 august                             17 august

 

Ce mai ştim: Albert ştie doar luna în care este născută Cheryl, iar Bernard ştie doar ziua.

 

Albert: Nu ştiu când este ziua lui Cheryl, dar ştiu că nici Bernard nu ştie.

 

Bernard: La început, nu am ştiu, dar acum ştiu.

 

Albert: Atunci şi eu ştiu când este ziua lui Cheryl.

 

Când este ziua lui Cheryl?


 

Rezolvare: 


Din cele 10 posibilităţi, ce variază între 14 şi 19, doar datele de 18 şi 19 apar o singură dată. Dacă ziua lui Cheryl era în 18 sau 19, Bernard şi-ar fi dat seama imediat. Dar cum şi-a dat seama Albert că Bernard nu ştie ziua lui Cheryl? Dacă ea i-ar fi spus lui Albert că ziua ei este în mai sau iunie, atunci aniversarea ei ar fi fost în 19 mai sau 18 iunie. Asta ar însemna ca Bernard să ştie data de naştere. Faptul că Albert ştie cu siguranţă că Bernard nu ştie când este ziua lui Cheryl înseamnă că ea i-a spus că lunile de naştere sunt iulie sau august.

 

Iniţial, Bernard nu ştia când este ziua lui Cheryl, dar cum şi-a dat seama, după discuţia cu Albert? Doar 5 date au rămas valabile în iulie şi august, zilele variind între 15 şi 17, iar data de 14 apare de două ori. Dacă Cheryl i-ar fi spus lui Bernard că ziua ei e pe 14, Bernard nu ar fi ştiut. Dar pentru că el ştie, înseamnă că ziua ei nu este pe 14, aşa că rămân zilele de 16 iulie, 15 august şi 17 august. După ce Bernard a spus ce ştie, Albert a aflat şi el când este ziua de naştere a lui Cheryl. Dacă i-ar fi spus că este născută în august, Albert nu ar fi ştiu cu exactitate, pentru că sunt două posibilităţi, dar pentru că este sigur când este ziua ei, înseamnă că varianta corectă este 16 iulie.

Foto: Shutterstock

 
Share în bucate îți arată cum sa pregătești tiramisu cel mai bun și de ce acest desert e "dulcele iubirii"