Nașterea unui copil este pentru părinți o imensă bucurie.
Dar dacă nașterea are loc prea devreme, iar bebelușul este prematur, apar foarte multe întrebări, îngrijorare și teamă. Pe lângă toate acestea, cel mic și părinții trebuie să stea separați și cu cât sunt mai mici bebelușii, cu atât este mai grea bătălia.
Prematurii trebuie să lupte singuri pentru fiecare respirație într-o lume rece, pe care nu o cunosc, departe de căldura mamei. Mama nu poate fi lângă el, iar bebelușul stă înconjurat de aparate și monitoare.
În 2013, în Danemarca au apărut în spitale caracatițele croșetate pentru prematuri, proiectul OCTO PROJECT.
Acești bebeluși, veniți prea devreme pe lume, sunt conectați la fire și tuburi, iar mâinile lor micuțe caută parcă ajutor. Se întâmplă adesea ca cei mici să apuce firele și tuburile din incubator, iar dacă le scot lucrul acesta poate fi periculos pentru ei.
Aici intră în joc o caracatiță pentru prematuri.
Puse în incubatoare, aceste mici caracatițe le oferă siguranță micuților bebeluși, care se prind de ele și sunt mai liniștiți cu un prieten alături. Explicaţia ar putea fi că tentaculele caracatiţelor le-ar aduce aminte de cordonul ombilical şi de viaţa intrauterină.
S-a observat că prin utilizarea acestor jucării terapeutice prematurii au avut o stare generală mai bună și un risc scăzut de deconectare de la aparate.
Proiectul s-a extins în țările nordice și apoi în tot mai multe țări: Norvegia, Suedia, Olanda, Franţa, Belgia, Islanda, Insulele Feroe, Germania, Luxemburg, Turcia, Croaţia, Israel, Austria, Polonia, Italia, dar şi în Statele Unite ale Americii, Canada şi Australia.
În România proiectul este inițiat și coordonat de Asociațiile Baby Care Sibiu și Mâini Unite, sub îndrumarea doamnei doctor Maria Livia Ognean, medic specialist neonatolog și director de proiect Octopus România - Caracatițe, prietenii prematurilor.
Inițiativa a plecat de la Luminița Cristina, care împreună cu câteva voluntare s-au apucat de treabă și au încercat materiale pentru a le alege pe cele mai bune. Fiecare fir a fost testat în apă fierbinte, iar caracatițele umplute au fost, de asemenea, spălate și uscate pentru a vedea modul cum rezistă la spălări numeroase.
Octopus România a implementat acest proiect în Sibiu, iar acum urmează să extindă ideea și în spitalele din București și Cluj.
Echipamentele moderne au scăzut rata complicațiilor legate de prematuritate și rata mortalității prematurilor. Toate aceste echipamente nu pot suplini însă absența mamei. Caracatițele prietenoase îi ajută să treacă mai ușor peste perioada în care sunt nevoiți să stea în spital.
Pe 17 noiembrie se sărbătorește Ziua Mondială a Copiilor Născuți Prematur, așa că Octopus România își dorește să strângă 300 de caracatițe croșetate pentru a extinde proiectul în spitale din Transilvania.
Cum poți ajuta acest proiect?
Dacă știi să croșetezi, poți realiza caracatițe și le poți trimite la Octopus România.
Aici găsești cum anume poți crea aceste mici caracatițe, în așa fel încât să poată fi acceptate în spital, în condiții de siguranță pentru bebelușii prematuri.
Prematurii sunt foarte mici (unii au chiar și 500 de grame) și vulnerabili, iar acești prieteni croșetați trebuie să respecte anumite reguli, pentru siguranța lor.
Trebuie să fie suficient de mici pentru a nu ocupa spațiul, dar și destul de mari pentru a nu prezenta pericol de sufocare pentru bebeluș. Corpul caracatiței trebuie să aibe între 4.5 și 8 cm diametru (14.5-25 cm circumferință, după umplere) și 5-9 cm lungime, iar tentaculele între 16 și 20 de cm, în extensie maximă. Aici găsești toate detaliile despre caracatițe.
Dacă nu te pricepi la croșetat, dar vrei totuși să ajuți, poți spune unei prietene pe care o știi pricepută sau poți dona materiale către Octopus România.