Povestea a două fetițe gemene identice cu Sindrom Down face înconjurul lumii. Astfel de cazuri sunt extrem de rare în întreaga lume, statistica arătând că se întâmplă o dată la 2 milioane de nașteri.

Zece din 10.000 de copii vin pe lume cu Sindrom Down, arată studiile; trei din 1000 de perechi de gemeni sunt gemeni identici. Însă probabilitatea ca gemenii identici să aibă și Sindrom Down este de una la 2 milioane de nașteri. Tocmai de aceea Kennadi Rue și McKenli Ackerman sunt atât de speciale!

Născute în 12 mai 2021, lal 34 de săptămâni, cele două fetițe au fost internate patru săptămâni la Terapie Intensivă, până când au crescut suficient pentru a putea fi externate.

„Cazul lor este foarte rar, însă ele sunt micile mele bucurii. Li se spune gemene mono-di, adică au avut fiecare propriul sac amniotic, însă au împărțit aceeași placentă, ceea ce însemna că vor fi identice”, a declarat mama micuțelor, Savannah Combs, într-un interviu pentru un site din SUA.

Ce înseamnă gemeni mono-di

Gemenii monocoriali și diamniotici reprezintă 90% din cazurile de sarcini gemelare monozigotice. Zigotul se formează prin unirea unui ovul și a unui spermatozoid, iar în urma fecundării se divide, formându-se astfel doi embrioni; diviziunea se produce între a patra și a șaptea zi după fecundare. În aceste cazuri, copiii împart aceeași placentă, însă fiecare are propriul sac amniotic.

Sindromul Down apare la feții care au un cromozom 21 în plus (trisomia 21), însă nu toate persoanele cu acest diagnostic au același grad de incapacitare.

Mama gemenelor a declarat că a făcut de două ori analize de sânge în sarcină, însă nu s-a putut stabili dacă fetițele aveau vreo problemă. I s-a sugerat să facă o amniocenteză, însă a refuzat sa pună în practică recomandarea, deoarece exista risc de avort spontan. „Nu am vrut să pierd niciunul dintre bebeluși. Să vină cum aveau să vină”, a punctat mama.

Gemenele cu Sindrom Down sunt vedete pe TikTok

Savannah știe că are două fetițe deosebite, așa că a decis să le facă populare în lumea virtuală. Femeia posteaza zilnic pe TikTok noutăți legate de dezvoltarea lui Kennadi Rue și McKenli, dar și pe Facebook.