Mulți părinți preferă să apeleze la remedii naturiste pentru copii, în loc sa meargă la pediatru și să le administreze tratamentele recomandate. Alții combină ceaiurile de plante sau ierburi cu medicamentele prescrise de medici. Și totuși nu tot ce este natural este și bun pentru cei mici.
Anumite ceaiuri și infuzii de plante pot avea efecte secundare neplăcute pentru copii sau sunt chiar periculoase.
Fitoterapia la bebeluși și copii
Plantele medicinale sunt, în mod normal, inofensive, însă pentru copiii mici ele pot fi toxice și pot avea efecte grave, ce merg până la insuficiență hepatică; principiile active ale acestor plante minune nu sunt standardizate, fiind dificil să administrezi cantitatea corectă, iar asta le face de-a dreptul periculoase pentru bebeluși.
Natural nu înseamnă inofensiv
De câte ori vrei să apelezi la un tratament naturist te gândești că rău nu îți poate face. Însă acest principiu nu este tocmai sănătos, mai ales când nu există fundament științific pentru plantele folosite. Există o mulțime de remedii naturale care pot ajuta, însă nu tratează, în cazuri de febră, tuse, colici, dereglări de somn, iritabilitate, erupții dentare, alergii. Nu avem, însă, studii care să garanteze că folosirea lor este și sigură pentru cei mici.
Este de evitat să administrăm copiilor, fără a consulta medicul, infuzii din ierburi sau plante precum nalbă, anason, oregano, chimen, fenicul, mușețel, mentă, valeriană, busuioc etc. Mai ales bebelușilor mai mici de 6 luni nu trebuie să li se dea alte lichide sau alimente în afară de lapte matern sau lapte formulă.
„Sunt oameni care insistă că uneori este mai bine să folosești plante, decât medicamente. Îmi pare rău, dar medicina ne oferă doar tratamente bazate pe probe concrete. Dacă un medic îți recomandă infuzii de plante și gheare de pisică, ar fi mai bine să ceri o altă părere”, spune pediatrul venezuelean Pedro Blanco.
Asociațiile profesionale și organizații importante din sănătate atrag atenția pe un ton vehement cu privire la folosirea tratamentelor naturiste la bebeluși și copii. În documentul „Alimentația sugarilor și a copiilor mici: Norme recomandate de Uniunea Europeană”, poziția specialiștilor este fără echivoc:
”Este nerecomandat să dai ceaiuri sugarilor și copiilor mici. Acestea conțin tanini și alți compuși care influențează concentrația de fier și alte minerale din organism, diminuând biodisponibilitatea. Mai mult, unii obișnuiesc să adauge zahăr în aceste ceaiuri, ceea ce crește riscul de carii și poate diminua apetitul pentru alimente mult mai hrănitoare. Băuturile îndulcite trebuie să fie evitate din aceleași motive.
Folosirea de substanțe naturale și medicina alternativă reprezintă un trend tot mai popular în multe țări. Copiii sunt, însă, mai vulnerabili decât adulții la efectele farmacologice ale unora dintre substanțele chimice regăsite în ceaiurile de plante. Infuzii sau amestecuri precum cea de mușețel și ceai verde poate genera efecte adverse în absorbția fierului. În plus, nu există date științifice privind siguranța și eficiența multor plante și ceaiuri de plante pentru copii”.
Ceaiurile de chimen, anason sau fenicul, spre exemplu, despre care ai auzit că ar ameliora colicile bebelușilor, conțin o substanță activă numită anetol, un depresor neurologic care poate cauza, în funcție de doză, somnolență, convulsii și comă. Agenția Europeană a Medicamentului nu recomandă, de altfel, folosirea anasonului, mai ales a anasonului stelat, înainte de vârsta de 18 ani.
Plantele cu efect laxativ sau diuretic, în schimb, pot cauza deshidratare și dezechilibre electrolitice la copii mult mai rapid decât la oamenii mari.
Marea problemă a plantelor medicinale este faptul că nu pot fi administrate în doze controlate. Substanțele extrase din multe plante pot fi chiar otrăvitoare, în caz de supradoză, mai ales pentru că doza recomandată unui adult nu este aceeași pentru un bebeluș sau un copil mic.