Copiii se nasc cu mult mai multe abilități decât ne imaginăm. Știați că, încă de la naștere, sunt capabili să recunoască oamenii după mirosul lor? O abilitate pe care o pierd pe măsură ce cresc și își dezvoltă celelalte simțuri.
Cu toate acestea, nu este singura abilitate înnăscută care se stinge pe măsură ce copiii se adaptează la mediul și societatea în care trăiesc. Iată câteva dintre celelalte abilități pe care toți copiii le au la naștere și pe care le pierd treptat.
1. Se nasc cu abilitatea de a trăi în prezent
Copiii se nasc cu abilitatea de a trăi în prezent, fără a se îngrijora de trecut sau de viitor. Atunci când sunt implicați într-o activitate, ei se concentrează asupra a ceea ce fac, fie că este vorba de a mânca, de a se juca sau de a face baie. Cu toate acestea, pe măsură ce cresc, ei încep să piardă această abilitate și petrec din ce în ce mai mult timp amintindu-și trecutul și făcându-și griji pentru viitor.
2. Curiozitate
Copiii sunt curioși în mod natural. Le place să exploreze mediul înconjurător pentru a descoperi tot ceea ce îi înconjoară și, în același timp, simt un interes deosebit pentru a afla cum funcționează lumea și obiectele din jurul lor. De fapt, nu este neobișnuit ca ei să își demonteze jucăria preferată de mai multe ori pentru a afla cum arată în interior sau de ce se mișcă așa cum o face. Aceasta este o abilitate înnăscută pe care, din păcate, o pierd pe măsură ce adoptă tiparele și stereotipurile impuse de societate.
3. Conectarea cu mediul înconjurător
Copiii se nasc cu abilitatea de a se conecta în mod liber și spontan cu mediul înconjurător. Nu este neobișnuit să vezi copii mici apropiindu-se fără teamă de o pisică pentru a o mângâia sau ținând un cățeluș în brațe. De asemenea, ei se dezvoltă în mod natural în mediile exterioare și se simt ca acasă în "habitatul" lor, jucându-se cu elementele naturale. Cu toate acestea, pe măsură ce cresc, își pierd această abilitate și devin treptat mai puțin naturali, în special copiii care trăiesc în medii urbane mari.
4. Creativitatea
Dacă există un lucru care îi caracterizează pe copiii mici, acesta este marea lor creativitate. Aceeași creativitate care le permite să creeze o colibă sub masa din sufragerie, să folosească o creangă pe post de sabie și să aibă prieteni invizibili. Din păcate, este o abilitate pe care o pierd pe măsură ce devin parte a societății și modelele prestabilite le limitează imaginația.
5. Capacitatea de mirare
Copiii mici au o mare capacitate de uimire. Totul este nou pentru ei, deoarece au o lume de descoperit, așa că sunt adesea uimiți chiar și de cele mai mici detalii, de la petala unei flori sau o plantă mică de pe asfalt până la apa care cade într-un pârâu sau forma norilor. O abilitate care nu numai că le permite să fie conștienți de mediul înconjurător, dar îi ajută să se bucure de toate detaliile din jurul lor. Din păcate, este o abilitate pe care o pierd pe măsură ce îmbătrânesc.
foto: shutterstock.com