Oamenii de știință de la Universitatea din Bristol au descoperit un nou sistem rar de grupare a sângelui care ar putea salva vieți în viitor.

Fiecare zi aduce noi descoperiri care, încetul cu încetul, ne permit să aflăm mai multe despre corpul uman și despre modul în care acesta funcționează. În acest caz, oamenii de știință de la Universitatea din Bristol și de la Serviciul Național de Transplant din SUA (NHSBT) au descoperit un nou sistem rar de grupe de sânge. Descoperirile au fost publicate în revista "Blood".

Cum este determinată grupa de sânge a unei persoane 

Grupa sanguină a unei persoane este determinată de prezența sau absența unor proteine care sunt prezente pe suprafața globulelor roșii. Deși cele mai frecvente grupe de sânge sunt AB 0 și toate grupurile sale negative și pozitive, există și alte asocieri sanguine mai importante.

Oamenii de știință britanici și-au concentrat cercetările asupra unui mister nerezolvat timp de 30 de ani cu privire la trei antigeni cunoscuți, dar necaracterizați, adică nu se încadrau în nicio grupă de sânge cunoscută. Printr-o colaborare internațională, experții au găsit o astfel de colecție, antigenii Er.

Acestea au fost descoperite prin aplicarea unei tehnici care permite analiza simultană a tuturor secvențelor de ADN care le codifică genele, după cum a raportat Universitatea din Bristol. Mai exact, au fost identificate modificări în gena care codifică proteina Piezo1, care ar produce o proteină modificată.

Oamenii de știință au îndepărtat această proteină și apoi au introdus-o din nou în model. Acest lucru a dovedit că anticorpii cu antigeni Er se leagă de Piezo1, care este cheia antigenului Er. Prin dovedirea faptului că Piezo1 prezintă interes biologic, Er ar putea fi stabilit ca un nou sistem de grupă sanguină.

Salvarea de vieți în viitor

Piezo1 are, de asemenea, o relevanță deosebită pentru sănătatea nou-născuților, deoarece studiul său ar putea contribui la salvarea vieții acestora. Oamenii de știință au găsit aloanticorpi și doi antigeni Er la două femei însărcinate care și-au pierdut copiii.

În viitor, descoperirea bazei genetice a grupelor de sânge ar putea permite oamenilor de știință să dezvolte noi teste pentru a identifica grupele de sânge mai puțin frecvente.