Timp de 40 de zile, patru copii cu vârste cuprinse între 11 luni și 13 ani au reușit să supraviețuiască în jungla periculoasă a Amazonului columbian, mâncând doar două fructe ale căror proprietăți nutritive incredibile au fost vitale în aventura lor.

Lesly (13 ani) și Soleiny Mucutuy (9 ani); și Tien Noriel (4 ani) și Cristin Ronoque Mucutuy (11 luni) sunt copiii din Uitoto care au supraviețuit accidentului aviatic din 1 mai, în care și-au pierdut viața mama lor, Magdalena Mucutuy, pilotul și un alt adult.

Avionul acoperea ruta Araracuara - San José del Guaviare când s-a prăbușit în jungla densă, relatează BBC News.

Deși căutările au fost inițiate imediat, copiii au fost găsiți în viață la mai bine de o lună, pe 9 iunie, ceea ce este considerat un miracol având în vedere numărul de zile în care au fost singuri în fața atâtor riscuri naturale și fără hrană adecvată.

Ce fructe au mâncat copiii care au supraviețuit în junglă?

Lesly a fost, fără îndoială, eroul poveștii, având grijă de ea și de frații ei atât de mult timp și aplicând cunoștințele pe care le-a învățat de la familia ei.

Pe lângă faptul că au profitat de unele dintre proviziile din avion, cum ar fi un kilogram de făină de manioc, care este bogată în proteine și vitamina B, copiii au reușit să supraviețuiască mâncând aceste două fructe:

1. Milpesos

Când au fost găsiți copiii, Lesly avea între dinți semințele unui palmier amazonian cunoscut sub numele de milpesos (Oenocarpus Bataua, denumire botanică), relatează CNN en Español.

Fructele de milpesos se recoltează între lunile aprilie și mai, ceea ce explică de ce era o hrană ușor accesibilă pentru copii în timpul peregrinărilor lor în junglă. Acesta conține un "ulei de o calitate excelentă, cu 4% proteine", spune Naturalista, care subliniază valoarea nutritivă ridicată a fructului.

Populația indigenă folosește uleiul, care, atunci când este rafinat, este asemănător cu cel de măsline, pentru a trata afecțiuni precum tusea și bronșita, și are chiar și utilizări pentru îngrijirea părului, fiindu-i atribuite beneficii împotriva chelirii.

Fructul este consumat și sub formă de băuturi răcoritoare, după ce este copt în apă caldă.

În cazul copiilor, Lesly avea semințele în gură pentru că nu erau încă coapte și le ținea așa pentru ca căldura să le deschidă și să le poată da pulpa fraților ei, a declarat pentru CNN en Español unul dintre oamenii care i-au găsit pe copii.

2. Avichure sau juan Soco

Acest fruct exotic, asemănător ca aspect cu fructul pasiunii, aparține familiei Apocynaceae, potrivit contului de Twitter Frutas de Colombia.

"Este un fruct suculent și cremos, are un gust dulce plăcut; coaja sa este fermă fără a fi rigidă și permite transportul său fără a se deteriora. Semințele sale sunt comestibile și au o textură asemănătoare cu cea a gumei de mestecat", precizează acesta.

Consumul celor două fructe, cu aportul lor nutrițional, a fost fundamental pentru ca cei patru copii să fie în siguranță și să-și revină după o experiență atât de dificilă.