Copiii care se hrănesc cu junk food pot dezvolta artere rigide până la vârsta de 17 ani, arată un studiu.
Experții au declarat că un consum regulat de grăsimi și zahăr îmbătrânește mai repede inima, crescând riscul de accident vascular cerebral și atac de cord înainte ca copiii să părăsească școala.
Autorul studiului, Dr. Genevieve Buckland, de la Universitatea din Bristol, a declarat: "Acest lucru arată importanța dezvoltării unor obiceiuri alimentare bine echilibrate încă din copilărie.
"Rigiditatea arterială este un semn important de deteriorare a vaselor de sânge, cu potențial de efecte de lungă durată".
Arterele transportă sânge proaspăt din inimă și în jurul corpului și devin în mod natural mai rigide odată cu vârsta.
Rigiditatea înseamnă că acestea nu pot transporta la fel de mult sânge dintr-o dată, forțând inima să bată mai des și crescând tensiunea arterială.
A avea prea multă grăsime, fumatul și diabetul accelerează acest proces și crește riscul de boli de inimă mortale.
Studiul doctorului Buckland a verificat alimentația a aproximativ 4.700 de copii la vârstele de șapte, 10 și 13 ani și le-a măsurat arterele la 17 și 24 de ani.
Copiii cu o dietă bogată în calorii, grăsimi și zahăr și săracă în fibre aveau artere mai rigide la 17 ani, în comparație cu cei care au avut o educație mai sănătoasă.
Unul din 11 copii din Anglia este obez până la începerea școlii și mai mult de o treime dintre ei sunt supraponderali până la sfârșitul anului șase.
Alimentele ultraprocesate, care sunt mai susceptibile de a fi nesănătoase, reprezintă aproximativ două treimi din alimentația copiilor britanici, potrivit unui raport parlamentar.
Dr. Sonya Babu-Narayan, director medical asociat la British Heart Foundation, a declarat: "Bolile de inimă sunt principala cauză de invaliditate și deces prematur din Marea Britanie.
"Rezultatele acestui studiu sugerează că îmbunătățirea dietei oamenilor trebuie să înceapă devreme și să dureze toată viața."
foto: shutterstock.com