Actorul, culturistul și politicianul - care își promovează o nouă carte intitulată "Be Useful: Seven Tools for Life" - a povestit recent pentru People despre suișurile și coborâșurile pe care le-a avut în calitate de părinte al copiilor săi, acum adulți, și despre tacticile pe care le-a folosit pentru a le transmite lecții de viață.

Unele dintre ele par oarecum extreme: Schwarzenegger a ars o pereche de pantofi ai fiicei sale Katherine, când aceasta era copil, după ce nu i-a pus la loc cum trebuie, în ciuda instrucțiunilor repetate ale tatălui ei, a spus el.

Altă dată, a spus Schwarzenegger, a aruncat salteaua fiului său Patrick, pe atunci în vârstă de 9 ani, de pe un balcon și în piscina familiei "cu cearceafuri, perne, totul", ca răspuns la faptul că copilul nu și-a făcut patul cum trebuie.

Megastarul de origine austriacă, care a fost cel de-al 38-lea guvernator al Californiei, a insistat ca copiii săi "să-și facă singuri patul, să curețe singuri dușurile, să-și curețe singuri toaleta și să-și spele singuri hainele". El a crescut cu puțini bani și cu un tată strict și a vrut să se asigure că copiii săi sunt autonomi și responsabili.

Ce spun psihologii despre stilul autoritar al lui Arnold Schwarzenegger

Schwarzenegger a spus că în prezent are o relație foate bună cu copiii săi și că acum râd adesea de pedepsele pe care actorul pe aplica în copilărie. 

Într-adevăr, strategia "extremă" ar fi putut fi o alegere bună pentru cineva ca Schwarzenegger, a declarat Francyne Zeltser, psiholog pentru copii din New York, pentru CNBC 

Stilul de viață bogat al copiilor săi a însemnat, probabil, că Patrick încă mai avea unde să doarmă în acea noapte, iar Katherine încă mai avea alte perechi de pantofi.

Pentru majoritatea părinților, însă, nu este cea mai bună sau cea mai sigură modalitate de a ține copiii în frâu, spune Zeltser.

Un stil "autoritar" are avantaje și dezavantaje

Judecând de la distanță, acțiunile descrise de Schwarzenegger se potrivesc cu descrierea unui părinte "autoritar", unul dintre cele patru stiluri parentale distincte descrise de psihologi, spune Zeltser.

Părinții autoritari sunt, de obicei, rigizi și stricți, justificând adesea pedepsele aspre ca fiind dragoste dură. Stilul poate fi eficient în creșterea unor copii foarte ascultători, iar în cea mai extremă situație, poate avea consecințe precum scăderea stimei de sine, mai puțină independență sau mai puțină capacitate de a gândi pentru ei înșiși, spun psihologii.

Nu există un singur stil parental perfect, adaugă Zeltser: Cea mai reușită abordare combină diferite stiluri în funcție de situație. Uneori, trebuie să le dați copiilor voștri un cuvânt de spus în stabilirea propriilor limite. Alteori, o abordare autoritară ar putea contribui la asigurarea faptului că regulile existente nu sunt încălcate.

"Nu contează dacă este vorba de făcut paturile [sau] de aranjat pantofii. Dacă este ceva ce ești capabil să faci, iar așteptările sunt ca tu să o faci, ar trebui să o faci, chiar dacă este altcineva aici care o va face dacă tu nu o faci", spune Zeltser.

Iar atunci când stabiliți așteptări pentru copiii dumneavoastră, trebuie să le arătați că există consecințe reale atunci când aceste așteptări nu sunt îndeplinite.

"Cuvintele singure nu transmit întotdeauna același mesaj ca și acțiunea", spune Zeltser. "Așa că poate că salteaua aruncată de la fereastră, sau pantofii aruncați în șemineu au fost modul [lui Schwarzenegger] de a demonstra că vorbea serios prin ceea ce a spus".

foto: shutterstock.com