Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă pentru toți părinții în ceea ce privește o boală oftalmologică a copiilor ce poate fi observată în fotografii.

Doctorul îi sfătuiește pe părinți să fie foarte atenți la pozele pe care le fac copiilor și să analizeze ochii acestora. 

„V-ati uitat la pozele copiilor dumneavoastră cu mare atenție?

Extrem de rar părintii unui copil mic, cu serioase probleme oftalmologice, remarcă, inaintea medicului, existența leukocoriei. Adica aspectul albicios al pupilei, atunci cand se fac poze cu bliț. De obicei suntem supărați când copiii noștri apar cu pupilele roșii in poze de familie. Rosu este bine, dragilor. Alb este FOARTE RĂU!

Există o aplicație de smartphone ce diagnostichează tulburări grave oculare (cum este retinoblastomul, o formă de cancer la ochi) prin simpla analiza a fotografiilor de familie. Uitați-va la imaginile din articol. Apoi la pozele de familie. Dacă pupila apare albă și nu roșie, la poza cu bliț, mergeți la medicul dumneavoastră, pentru reevaluare, cu acel copil!”, menționează Mihai Craiu într-o postare pe contul său oficial de Facebook.

Ce este retinoblastomul 

Retinoblastomul este un tip de cancer ce apare la nivelul retinei, în partea din spate a ochiului. Este cel mai frecvent tip de cancer de ochi la copii. În primele luni de viață, ochii au mai multe celule numite retinoblaste. Acestea se înmulțesc pentru a face celule noi, care umplu apoi retina. La un moment dat, acestea nu se mai înmulțesc și devin celule retiniene mature.

Uneori însă pot apărea dezechilibre în acest proces și, în loc să se maturizeze, unele retinoblaste continuă să crească necontrolabil, formând un tip de cancer, numit retinoblastom.