Halloween-ul va fi sărbătorit pe 31 octombrie, iar unul dintre cele mai răspândite obiceiuri este colindatul.

Originile sale pot fi urmărite până la vechea sărbătoare celtică Samhain, unde se credea că în noaptea de 31 octombrie spiritele morților cutreieră pământul. Pentru a fi în siguranță și pentru a liniști spiritele, oamenii lăsau ofrande de mâncare în fața caselor lor. În timp, această practică a evoluat în "colindatul" pe care îl cunoaștem astăzi.

Originea lui Halloween-ului

Există multe teorii cu privire la originea Halloween-ului și a faimoșilor "trick-or-treaters". O teorie afirmă că adevărata origine a acestui obicei datează din Evul Mediu, când femeile sărace și copiii lor mergeau din casă în casă în căutare de pomană și mâncare în ajunul Zilei Morților. Făceau acest lucru în schimbul unor rugăciuni pentru sufletele morților din familiile lor.

Cum a luat naștere expresia "trick-or-treat" 

Cert este că expresia "trick-or-treat" s-a născut la mijlocul secolului al XX-lea în Statele Unite. A apărut atunci când o familie din Pennsylvania a decis să înceapă o campanie pentru UNICEF pentru a colecta alimente și dulciuri pentru copii.

Trick or treat este o activitate distractivă pe care copiii o fac în noaptea de Halloween. Cei mici se costumează, merg la casele din cartier și strigă "trick or treat! Dacă vecinul le dă bomboane, atunci ei sunt salvați de la a face năzbâtii.

Acest obicei este ca un schimb magic de vrăji. Pentru a le explica copiilor, le puteți spune următoarea poveste: "Imaginați-vă că toate casele vecinilor sunt ca niște castele fermecate, iar voi sunteți magicianul curajos care bate la ușă pentru a le desluși secretele! Atunci când spui "Trick or treat ", faci o mică vrajă de distracție. Cuvintele magice deschid ușile și dezvăluie o comoară de dulciuri și bunătăți".

Dar de ce trebuie să spui "trick or treat"? Din cauza misterului alegerii. Cel care deschide ușa poate alege între a face un mic truc, cum ar fi să danseze sau să spună o glumă, sau să primească un răsfăț, care este, bineînțeles, oferirea de dulciuri. Este ca un joc magic în care toți cei care participă câștigă.

foto: shutterstock.com