Epidemia de rujeolă se extinde în România. Doar săptămâna trecută au fost confirmate aproape 500 de cazuri noi, iar majoritatea la copii nevaccinați. Doi copii și un adult au murit din cauza acestei afecțiuni. 

Medicii trag un semnal de alarmă și spun că rujeola este o boală periculoasă și îndeamnă părinții să își vaccineze copiii. 

„Cei mai mulți dintre ei au întrebări, unele legitime, altele ușor mai fanteziste și răspunsul simplu pe care l-au dat toate autoritățile de reglementare din lume este că, dacă măcar cei nehotărâți ar fi convinși să se vaccineze, nu ar exista condițiile pentru ca într-o colectivitate să se poată multiplica numărul de cazuri cu viteza pe care ați menționat-o dumneavoastră. Adică dacă ar fi foarte puțini care ar putea să ia boala, s-ar opri epidemia, ăsta-i răspunsul foarte simplu.

În principiu, în cele peste 150 de țări din lume, unde vaccinarea împotriva rujeolei este implementată, se observă izbucniri epidemice numai în scenariile în care vaccinarea încetinește sau oprește. Deci legătura clară între protecție și vaccinare e dovedită deja din 1963, deci de acum 60 de ani, de când a apărut primul vaccin împotriva rujeolei.

Soluția cred că este o mai bună discuție, în primul rând, a medicului de familie, care întâlnește prima oară familia și în al doilea rând, ar trebui să existe niște sancțiuni pentru iresponsabilii care propovăduiesc strategii alternative, unele cu beneficiu personal, câștigă capital ori financiar ori de altă natură. În alte țări, persoane publice care vin și denigrează orice strategie de prevenție suportă consecințele legii. La noi, poți să spui absolut orice și nu se întâmplă nimic”, a explicat medicul Mihai Craiu. 

"Unul dintr-o mie de copii care fac rujeolă ar putea să moară"

Pediatrul atrage atenția că rujeola este o boală foarte periculoasă, care poate duce la deces, iar principalele victime pot fi copiii. 

„O simplă căutare pe Google, apropo de faptul că lumea crede mai mult în alte surse decât în vocea expertului, ne spune că unul dintr-o mie de copii care fac rujeolă ar putea să moară, adică probabilitatea să mori de rujeolă este la fel de mare ca probabilitatea de a muri într-un accident de circulație în România, adică e foarte mare. Nu-i chiar așa de mică, al doilea lucru, din toți morții care mor în lume și pentru prima oară în ultimii 2-3 ani au fost „numai” sub 100.000 de morți prin rujeolă și complicațiile ei în lume, deci vaccinarea chiar face ceva. Toți acești copii și adulți cu imunodeficiență, care sunt foarte puțini, erau nevaccinați deloc sau vaccinați cu o singură doză, dar având o comorbiditate.

Deci principalele victime sunt copiii, nu adulții, pentru că în România adulții, în imensa lor majoritate, și mă refer aici la cei care au 30 sau peste, pe vremea regimului trecut, absolut toată lumea era vaccinată. Eu îmi aduc aminte experiența de școlar, când mergeam cu clasa la cabinetul medical școlar și făceam rapelul respectiv pentru vaccinul X, oricare ar fi el”, a mai explicat pediatrul. 

foto: shutterstock.com