Renumitul medic pediatru Mihai Craiu a explicat pe pagina sa de socializare că foarte mulți copii răcesc în această perioadă din cauza variațiilor de temperatură.

Tusea poate persista după un episod de viroză, iar medicul spune că părinții ar trebui să se îngrijoreze dacă aceasta durează peste patru săptămâni. 

„Variații foarte mari de temperatură în această perioadă. Iar mulți copii sunt răciți. Adică au nasul înfundat sau le curg secreții și tușesc. Acest scenariu deși îngrijorează mulți părinți NU este unul periculos pentru un copil care era anterior sănătos. Mai ales dacă nu au febră mare...”, a scris dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Medicul a explicat că un copil poate tuși până la două-trei săptămâni după o viroză obișnuită.

„Cât timp este de așteptat să tușească un copil după o viroză obișnuită? În medie două săptămâni. Și 25% din copii ar putea tuși trei săptămâni. Anormal este un episod de tuse care durează peste patru săptămâni. Ce putem face pentru tuse? Majoritatea antitusivelor nu fac nimic semnificativ. O dovedește o metaanaliză clasică. Asta în cazul în care nu fac rău. Sau chiar foarte rău”, a explicat dr. Mihai Craiu.

Cum putem calma tusea la copii 

Pediatrul Mihai Craiu le recomandă părinților să administreze copiilor mai mari de un an care tușesc câte o linguriță de miere. 

„Ce putem da acum, de sărbători, dacă nu este atât de grav încât să mergem la spital?!? Copiilor mai mari de un an, câte o linguriță de miere. Care ar putea fi de ajutor. Multă sănătate!”, a transmis dr. Mihai Craiu.

foto: shutterstock.com