Prietenii ne îmbogățesc viața, îi dau culoare și sens. Deși există etape în care nu știm cum să ne facem noi prieteni, iar uneori există unele aspecte care trebuie revizuite dacă vrem să ne facem prieteni.

Pe de altă parte, se spune că prietenii adevărați se numără pe degetele de la o mână, și are sens, pentru că nu este ușor să întreții prietenii adevărate și profunde.

În continuare vom afla câți prieteni putem avea în viața, în funcție de cât de apropiați suntem de ei, conform studiilor. 

Câți prieteni putem avea la un moment dat: numărul Dunbar

Robin Dunbar, un psiholog, antropolog și zoolog britanic de la Universitatea Oxford, a studiat îndelung prietenia. El a publicat un articol în revista Behavioral and Brain Sciences în care susținea că există o relație directă între numărul de neuroni neocorticali și numărul de relații sociale pe care le putem gestiona.

Potrivit acestui argument, care se baza pe studiile sale observaționale pe primate, oamenii pot relaționa îndeaproape și personal cu un grup de aproximativ 150 de persoane. El a botezat acest număr "numărul Dunbar".

Adică, 150 ar fi numărul de conexiuni stabile și semnificative pe care le putem menține în același timp, care include familia și prietenii (deși numărul este o aproximare, iar conexiunile pot varia între 100 și 250). Conform teoriei, până la 1.500 de nume ne pot părea familiare și până la 5.000 de fețe ne pot părea familiare.

Pe de altă parte, și ca o curiozitate, studiile realizate de acest expert susțin că persoanele care provin din familii numeroase au mai puțini prieteni, deoarece dau prioritate membrilor familiei lor.

Cinci prieteni apropiați și doi prieteni intimi 

Pare mult, nu-i așa? 150 de oameni! Dar nu formăm legături similare cu toți. De fapt, această teorie organizează aceste 150 de legături în cercuri concentrice marcate de diferențe calitative în relații și limitează cercul de prieteni apropiați la cinci, iar cercul de apropiați între una și două persoane (această cifră include un partener).

Potrivit lui Dunbar, acești cinci prieteni (cifrele variază între trei și cinci) "sunt cei mai apropiați prieteni, dar acest număr poate include și membri ai familiei de care ne simțim foarte apropiați".

Există un al doilea cerc de "prieteni buni", format din aproximativ zece persoane, și un al treilea cerc de persoane pentru care simți afecțiune și încredere și cu care tratezi frecvent, care ajunge până la 30-35 de persoane. Cele 150 de persoane reprezintă cel de-al patrulea cerc.

Conform acestei teorii, putem întreține între trei și cinci prietenii apropiate și putem avea zece "prieteni buni" și între 30 și 35 de persoane pentru care simțim afecțiune și încredere.

Câți prieteni vom pierde și de ce?

Pierdem sau câștigăm prieteni în funcție de circumstanțele vieții noastre (mutări, schimbări de școală, de oraș sau de țară etc.). Potrivit lui Dunbar, numărul de prieteni se stabilizează în jurul vârstei de 30 de ani, când scade din nou dacă apar copiii, care sunt, potrivit antropologului, perturbatori ai vieții sociale.

Totuși, trebuie să știți că există câteva obiceiuri care ajută la menținerea unei vieți sociale active atunci când avem copii. Mai mult, expertul afirmă în cartea sa Friends: Understanding the Power of our Most Important Relationships, unde adună multe dintre aceste numere de prietenie, că doi sunt prietenii pe care îi pierdem atunci când ne îndrăgostim. Dunbar numește acest lucru "efectul de domino" și explică în cartea sa:

"Atunci când întâlnești pe cineva, te îndrăgostești și te căsătorești, investești mult timp și energie mentală într-o relație și, conform datelor noastre, faci acest lucru cu prețul sacrificării a două persoane.

După cum explică el, cu "noua persoană preferată", în cercul de prieteni apropiați ar fi șase, iar unul ar trebui să plece. Dar cum această nouă relație consumă echivalentul energiei dedicate celor doi prieteni, două persoane sunt "împinse afară" în următorul cerc concentric de relații.

Astfel, urmând această teorie, vom câștiga și vom pierde prietenii în funcție de circumstanțele vieții noastre și întotdeauna ca o modalitate de a echilibra acel număr de cinci prieteni apropiați.

La 25 de ani, când avem cei mai mulți prieteni: atunci îi pierdem

Un alt studiu interesant realizat de oamenii de știință de la Universitatea Aalto din Finlanda, la care a participat și Robin Dunbar însuși, a constatat că bărbații în vârstă de 25 de ani au contact cu 19 prieteni (care este vârsta la care vor avea cei mai mulți prieteni), iar femeile cu o medie de 17,5.

Dincolo de această vârstă, ne pierdem rapid prietenii, iar femeile într-un ritm mai rapid decât bărbații. Studiul s-a bazat pe analiza datelor provenite de la trei milioane de utilizatori și pe relațiile acestora cu alte persoane prin intermediul telefoanelor mobile.

foto: shutterstock.com