Medicii din România sunt în alertă după ce țara noastră se confruntă cu un val uriaș de viroze respiratorii. Specialistii spun că este cel mai mare din ultimii zece ani din România, iar cazurile vor crește și mai mult în perioada următoare. 

Medicul pediatru Mihai Craiu avertizează că spitalele se confruntă cu cel mai mare val de bronșiolite din ultimul deceniu. O explozie de cazuri este așteptată pentru luna decembrie. În Franța a fost deja activat planul pentru Situații de Urgență, iar în Statele Unite, sezonul virozelor a început mult mai devreme și deja face ravagii în rândul copiilor în special. 

„E o cohortă mult mai mare de copii care pot fi îmbolnăviți. Avem un mic decalaj epidemiologic, de circa două săptămâni, adică la noi cel mai spectaculos o să fie încolo, către Moș Nicolae”, a spus Mihai Craiu. 

Ce este bronșiolita și de ce este periculoasă pentru copii 

Bronșiolita este o infecție pulmonară cauzată de un virus și este adesea frecventă la sugari și copii mici. Această afecțiune se manifestă prin simptome precum inflamarea și congestionarea celor mai mici căi respiratorii, adică a bronhiolelor. Debutează inițial ca o răceala cu tuse și respirație rapidă, șuierătoare, iar apoi se poate agrava dacă nu este tratată la timp. 

„În ultima săptămână a crescut numărul de prezentări. Ieri noapte au fost 248 de prezentări și dintre aceștia 24, adică o zecime, au fost copii cu insuficiență respiratorie. Asta e diferit, mărimea valului. E mult mai mare valul și asta va pune un pic de presiune și pe comunitate și pe spitale”, a explicat Mihai Craiu. El a făcut un apel la părinți să se adreseze medicilor. „Să lăsăm tendința noastră românească la automedicație în plan secund. Lucrurile chiar sunt serioase. Nu e bine să ne tratăm singuri”, a spus Craiu. 

„Ar trebui să ne spălăm pe mâini, să evităm aglomerațiile, să îmbrăcăm copiii cum trebuie, nici prea mult, nici prea puțin și să aerisim clasele”, a adăugat el.