Deși sunt raportate din ce în ce mai puține cazuri de coronavirus, pandemia continuă să facă ravagii în ceea ce priveşte sănătatea copiilor. Recent, o nouă boală legată de mutația virusului a fost detectată la copiii infectați și a alertat comunitatea medicală. 

Este un nou simptom al COVID-19 care afectează sugarii și copiii mici. Potrivit MedLinePlus și HealthyChildren.org, laringotraheobronșita, cunoscută și sub numele de crup, este o boală respiratorie care provoacă inflamarea laringelui și a traheei, cel mai adesea cauzată de o infecție virală.

Această inflamaţie face ca căile respiratorii ale corzilor vocale să devină mai înguste, ceea ce îngreunează respirația. Și, deși se prezintă inițial ca o răceală, mai târziu apar și alte simptome, cum ar fi:

  • Răgușeală
  • Tuse uscată
  • Sunete înalte de respirație (numite stridor)
  • Febră

Această afecțiune este cea mai frecventă la copiii cu vârste cuprinse între trei luni și cinci ani, iar pe măsură ce aceștia cresc, devine mai puțin frecventă. Motivul este că traheea devine mai mare, astfel încât este mai puțin probabil ca inflamația să împiedice respirația normală. Crup poate apărea în orice moment al anului, dar este cel mai frecvent în lunile de toamnă și de iarnă.

Afecțiunea a apărut în principal la copiii mici care au fost infectați cu varianta Omicron, potrivit rapoartelor medicale de la Spitalul de Copii din Boston, care a constatat o creștere semnificativă a cazurilor de crup de la apariția variantei în noiembrie 2021.

foto: shutterstock.com