O misterioasă pneumonie și-a făcut apariția în China și a alertat întreaga lume, iar Organizația Mondială a Sănătății a cerut informații urgente despre această nouă afecțiune. Boala s-a răspândit rapid prin școlile țării asiatice.

De menționat că pe 13 noiembrie, Comisia Națională de Sănătate din China raportase într-o conferință de presă despre o creștere a bolilor respiratorii.

Potrivit unui raport al Programului de monitorizare a bolilor emergente (ProMED), pe 19 noiembrie 2023, au fost înregistrate grupuri de pneumonie nediagnosticată la copii în nordul Chinei, în special în Beijing și orașul Liaoning, care se află la 800 de kilometri distanță.

Acest lucru a dus la creșterea nivelului de absenteism în școli pentru că la un caz raportat cursurile sunt suspendate timp de o săptămână. La toate acestea se adaugă faptul că iarna ar putea contribui la răspândirea bolii.

La rândul său, directorul Institutului de Genetică de la University College London, Francois Belloux, a explicat perspectivele privind „pneumonia nediagnosticată la copiii din China”. Specialistul menționează că China ar fi plătit o „datorie de imunitate” după detenție „care trebuie să fi redus circulația bacteriilor respiratorii și, prin urmare, a scăzut imunitatea la bacteriile endemice”.

Acesta a indicat, conform datelor pe care le gestionează, că „nu există niciun motiv să suspectăm apariția unui nou agent patogen”, motiv pentru care a subliniat că Mycoplasma pneumoniae ar fi sursa majorității cazurilor și o bacterie care afectează în mod normal. 

Pentru Laith Abu-Raddad, profesor de politici și cercetare în domeniul sănătății la Weill Cornell Medicine din Qatar, deși există posibilitatea prezenței unui nou agent patogen, focarul s-ar putea datora și „unui agent patogen existent, cu caracteristici modificate și severitate.” , precizează raportul (ProMED).

Ce simptome au prezentat copiii din China?

Simptomele neobișnuite ale pneumoniei misterioase includ inflamația plămânilor și febra mare, dar fără tuse sau alte simptome legate de gripă.

Din acest motiv, OMS a cerut populației să ia măsuri de protecție pentru a evita contagiunea la mai mulți minori.

foto: shutterstock.com