Dr. Lisa Smithers, de la Universitatea din Adelaide, Australia,  a realizat un studiu în care a analizat relația dintre obiceiurile alimentare ale copiilor la 6 luni, 15 luni și doi ani și IQ-ul lor la vârsta de 8 ani.

Datele au fost concludente, copiii hrăniți cu o dietă sănătoasă au un IQ ușor mai mare, în timp ce cei care urmează diete cu mai multă "junk food" pot avea un IQ ușor redus.

Dr. Smithers a precizat că "dieta furnizează nutrienții necesari pentru dezvoltarea țesutului cerebral în primii doi ani de viață, iar scopul acestui studiu a fost de a vedea ce impact ar avea dieta asupra IQ-ului băieților și al fetelor.

Pentru a face acest lucru, ei au comparat varietatea modelelor alimentare a peste 7.000 de copii australieni, de la alimente tradiționale preparate în casă la alimente mai contemporane, inclusiv alimente preparate pentru copii, alăptare și junk food.

Ce au descoperit cercetătorii 

Cercetătorii au descoperit că acei copii care au fost alăptați la sân la șase luni și care au menținut apoi o dietă sănătoasă, care includea alimente precum legumele, produsele lactate, fructele la 15 și 14 luni, aveau un IQ cu până la două puncte mai mare la vârsta de 8 ani decât acei copii care aveau o prezență mai mare de produse precum băuturi răcoritoare, produse de patiserie industrială sau chipsuri în dieta lor obișnuită.

Având în vedere aceste date, una dintre concluziile la care a ajuns Universitatea din Adelaide este necesitatea de a le oferi copiilor o alimentație sănătoasă într-un moment crucial al vieții lor.

Acest studiu oferă unele dintre cele mai solide dovezi de până acum că modelele alimentare de la 6 la 24 de luni au un efect semnificativ asupra IQ-ului copiilor de 8 ani.

foto: shutterstock.com