Coloana vertebrală este o colecție de oase mici, numite vertebre. Între vertebre se află discurile intervertebrale; există, de asemenea, ligamente care unesc articulațiile și mușchii de pe părțile laterale ale vertebrelor; toate acestea au rolul de a menține coloana vertebrală dreaptă și de a efectua diferite mișcări (aplecare, întoarcere, echilibru...). 

Pe lângă această funcție de susținere și mișcare, coloana vertebrală mai are o funcție fundamentală: protejarea măduvei osoase. Coloana vertebrală a copiilor și adolescenților este diferită de cea a adulților, la fel ca și bolile care o afectează.

Cum arată coloana vertebrală a unui copil?

Dacă privim coloana vertebrală din față, aceasta trebuie să fie întotdeauna dreaptă. Pe de altă parte, dacă îl privim din lateral (proiecție laterală), acesta are curburi diferite care se schimbă pe măsură ce copilul crește. Putem împărți coloana vertebrală în 4 părți: cervicală la nivelul gâtului, toracică la nivelul toracelui, lombară și, în final, regiunea pelviană sau sacrul și coccisul.

Nou-născutul se naște cu o cifoză mare, tot spatele are forma unui C. Când începe să țină capul, apare o curbură sau o convexitate la nivelul gâtului: lordoza cervicală; când începe să se așeze și să se târască, apare o curbură la nivel lombar: lordoza lombară.  Astfel, dacă privim coloana vertebrală din lateral, vedem 4 curbe.

Dureri de spate la copii

Durerile de spate nu sunt la fel de frecvente la copii ca la adulți, dar le întâlnim frecvent, în special la adolescenți. În cele mai multe cazuri nu există nicio alterare anatomică care să explice durerea, aceasta este nespecifică (am spune că este o durere musculară sau mecanică), dar în alte cazuri trebuie să facem analize pentru a exclude boli importante. Zona cel mai frecvent afectată este regiunea lombară.

Cauzele durerilor de spate la copii sunt foarte variate: mișcarea slabă, purtarea unei greutăți prea mari în ghiozdane, postura proastă, stilul de viață sedentar.....

Într-un procent mic de cazuri există o cauză specifică: tumori, spondiloliză/spondilolistezis, hernie de disc, osteomielită, fracturi, discitis...

Scolioza

Scolioza este o constatare frecventă în consultațiile pediatrice (prevalență estimată la 1%).  Este o alterare a alinierii articulației care afectează cele trei planuri ale spațiului (planurile coronal, axial și sagital), adică tridimensional. În cele mai multe cazuri apare în timpul adolescenței, care este unul dintre momentele în care coloana vertebrală crește cel mai mult și nu se găsește nicio cauză; vorbim de scolioză idiopatică.

Poate fi vorba de scolioză congenitală, adică de la naștere, din cauza unei anomalii în dezvoltarea vertebrelor. De asemenea, poate fi asociată cu sindroame, în care există alte modificări la nivelul altor organe și/sau se poate datora unei boli neuromusculare, cum ar fi mielomeningocele sau paralizia cerebrală.

De obicei, scolioza nu produce niciun simptom, nu doare; așa că, dacă un copil cu scolioză are dureri, trebuie să căutăm o altă cauză.  Numai în cazurile de deformări foarte grave poate exista o coimplicare a organelor interne (de exemplu, a tractului respirator) din cauza lipsei de spațiu.

Uneori, părinții se consultă pentru că observă un umăr mai jos decât celălalt, asimetria omoplaților sau proeminența coastelor pe o parte. În alte cazuri, scolioza este depistată în timpul unui control medical al copilului. Pe lângă analiza asimetriilor din cadrul examinării, medicul pediatru va efectua testul Adams. Acesta îi va cere copilului să se aplece în față cu picioarele drepte în timp ce îl privește din spate pentru a vedea dacă apare o cocoașă. În cazul în care testul Adams este pozitiv, se va face o radiografie.

Spondiloliză 

Spondiloliza este o leziune prin rupere a arcului posterior al unei vertebre. Cea mai frecventă vertebră afectată este cea de-a cincea vertebră lombară (L5). Este mai frecventă la femei. În unele cazuri, cel mai adesea în timpul perioadei de creștere din adolescență, această leziune face ca o vertebră să alunece peste alta și vorbim de spondilolistezis.

Spondiloliza produce rareori simptome, fiind adesea diagnosticată întâmplător atunci când se efectuează un alt test din alt motiv. În cazul în care apar simptome, acestea sunt de obicei dureri de spate care se ameliorează prin odihnă.

Cifoză

La nivelul toracelui există o cifoză (spatele este în formă de C). Această cifoză fiziologică (normală) poate fi crescută în anumite cazuri, dând aspectul unei cocoașe.

Acest lucru se poate datora unei modificări de postură (cifoză posturală), tipică la copiii preadolescenți și adolescenți, unui sindrom (de exemplu, în muscopolizaharidoză) sau bolii Sheuermann, de cauză necunoscută, în care vertebrele continue sunt lipite între ele; vertebrele, în loc să fie stivuite ca niște dreptunghiuri, devin în formă de pană, ceea ce face ca spatele să fie curbat. În plus, există neregularități ale plăcilor vertebrale și noduli Schmorl, proeminențe ale cartilajului discurilor intervertebrale.