Sclipiciul, acele prafuri decorative pe care le-am folosit atât de mult în copilărie și pe care le-am suferit ca părinți, au zilele numărate.

Comisia Europeană a aprobat un regulament care interzice vânzarea de produse care conțin în mod intenționat aceste microplastice, inclusiv detergenți, cosmetice și jucării.

Prima victimă a acestei cruciade europene împotriva microplasticelor este sclipiciul, deoarece în 20 de zile va fi interzisă vânzarea acestuia, alături de alte produse precum microbilele exfoliante, pentru că reprezintă o amenințare pentru mediu.

Sclipiciul este un produs aparent inofensiv, foarte prezent în viața noastră de zi cu zi și, mai ales, în cea a copiilor noștri. Este folosit pentru machiaj, pentru costume, pentru petreceri și, de asemenea, pentru artizanat. Dar este pe cât de strălucitor, pe atât de periculos. Și, apropo, este foarte greu de curățat.

Sclipiciul, detergenții, produsele cosmetice sau jucăriile care conțin microplastice mai mici de cinci milimetri vor fi interzise în UE începând din octombrie 2023.

Reducerea numărului de microplastice. Restricția adoptată în cadrul REACH (Regulamentul privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice) se referă la toate particulele de polimeri sintetici mai mici de cinci milimetri, care sunt organice, insolubile și rezistente la degradare. Aceste norme vor împiedica eliberarea a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastice în mediu.

sursa foto: shutterstock.com