Timpul petrecut în natură ne ajută să ne relaxăm, să respirăm aer mai curat sau să facem exerciții fizice.
Pentru copiii care locuiesc aproape de spații verzi sau petrec mult timp în natură asta înseamnă și un risc mai mic de probleme emoționale și de comportament. În plus, funcțiile cognitive se dezvoltă mai ușor.
Beneficiile timpului petrecut în natură pentru copii
O deconectare de la natură are implicaţii asupra copiilor, şi există tot mai multe dovezi că timpul petrecut în natură oferă beneficii de dezvoltare, emoţie şi sănătate copiilor.
Dr. Mihai Craiu a postat un mesaj pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii în care îi îndeamnă pe părinţi să ţină cont de un sfat simplu:
"Mergeţi cât mai mult în aer liber (indiferent de vreme) cu ai voştri copii. Există numeroase dovezi că ajută la orice vârstă. Dacă doriţi o lectură dintr-o sursă validată, puteti accesa linkul de la AAP (Academia Americană de Pediatrie) - https://healthychildren.org/.../playing-outside-why-its...", scrie medicul.
Scade riscul de miopie şi de obezitate
Printre beneficii se află: îmbunătăţirea capacităţii, scade riscul de miopie asociat expunerii excesive la ecrane sau obiecte aflate doar la o distanţă mică şi relativ constantă.
De asemenea, precizează dr. Mihai Craiu, creşte consumul caloric şi optimizează balanţa energetică, prevenind obezitatea.
"Creşte abilitatea de interacţiune, răbdarea, curiozitatea (toate acestea fiind grav afectate de expunerea excesivă la realitatea virtuală şi la diverse ecrane). Veţi avea un copil mult mai liniştit, simpatic şi comunicativ, cu mai puţine accese de mânie sau de plâns fără motiv.
Tot aici vorbim şi performanţe mai bune ale sistemului imun şi nivele optime de vitamină D3, prin expunere scurtă la soare. Şi foarte multe altele... Evident, cu unele precauţii ce ţin de sezon sau de locul frecventat... Probabil că unii vor zice "ce banalitate"... Cred că pandemia şi structura complexă a societaţii româneşti actuale au contribuit substanţial la îndepărtarea de natură a multor copii. Cu efecte majore, pe termen lung", a explicat medicul.
Există numeroase beneficii pentru reconectarea copiilor cu natură – atât în ceea ce priveşte potenţialele îmbunătăţiri ale sănătăţii fizice şi mentale, cât şi îmbunătăţirea dezvoltării şi a jocului. Există, de asemenea, beneficii potenţiale pentru mediu, deoarece o generaţie legată de natură are mai multe şanse să o valorifice şi să o protejeze.
Foto Imago