Gândirea logică se referă la utilizarea rațiunii, prin intermediul căreia ființele umane sunt capabile să analizeze informațiile care le parvin prin intermediul simțurilor și să ajungă la concluzii folosind relații de cauzalitate, deducții, aplicând o serie de reguli... 

Pe scurt, această abilitate ne permite să înțelegem realitatea lumii din jurul nostru și să fim capabili să rezolvăm conflictele care pot apărea folosind raționamentul.

Dezvoltarea acestei abilități la copii are loc foarte treptat, trecând de la concret la abstract, până când aceștia sunt capabili să își facă singuri raționamente ipotetico-deductive. 

Tutorii îi pot ajuta pe copii să își dezvolte abilitățile logice, încurajându-i să:

Să pună întrebări - "De ce crezi că cerul este albastru?".

Să gândească pentru ei înșiși - "Afară plouă, ce fel de pantofi ar fi cei mai buni?".

Să folosească strategii de rezolvare a problemelor - Dacă nu le încap toate jucăriile în cutie, întrebați-i: "Cum rămâne cu jucăriile tale, ce facem?". 

Motivați-i să facă predicții - "Ce crezi că vei învăța astăzi la școală?"

Evidențiați modelele și ajutați-i să facă conexiuni - "Vedeți acel semn pe care scrie "mașină", vă amintiți că am învățat acest cuvânt ieri?"

Activități de sortare și clasificare

Adunați toate jucăriile copilului în centrul unei încăperi. Apoi rugați-l să-și sorteze jucăriile după mărime, formă, culoare, textură sau habitat. Care animale de pluș trăiesc în ocean? Care dintre ele merg pe uscat? Se pot distra mult și pot deveni creativi adăugând o limită de timp la provocări. 

Jucați un joc de societate

Jocurile de societate, puzzle-urile și labirinturile sunt modalități bune de a-i ajuta pe copii să exerseze abilitățile de logică. Jocuri precum Checkers, Guess Who, Monopoly sau Connect 4 sunt distractive pentru întreaga familie. Pe lângă exersarea logicii, copiii își pot exersa și abilitățile de concentrare și pot juca jocuri de echipă. 

Jocuri de secvențiere adecvate vârstei 

Jocurile de secvență îi motivează pe copii să plaseze obiectele în ordinea sau modelul corect. Copiii mai mici pot începe să prezică modele de numere și forme, în timp ce copiii mai avansați se bucură de descifrarea mesajelor secrete scrise cu numere sau simboluri. Există multe jocuri de secvențiere online gratuite, dar asigurați-vă că vă supravegheați și vă sprijiniți copilul în timp ce se joacă.

Ghicitori și jocuri de cuvinte

Ghicitorile sunt excelente pentru antrenarea creierului. Puteți găsi o mulțime de ghicitori pentru copii cu o căutare rapidă pe Google. Ghicitorile îi pot ajuta, de asemenea, pe copii să exerseze cuvinte noi din vocabular.

De exemplu: Ce are o față și două mâini, dar nu are brațe sau picioare? Un ceas. 

Rezolvați cuvinte încrucișate și căutări de cuvinte 

Pe lângă faptul că îi încurajează pe copii să folosească raționamentul logic, aceste activități sunt, de asemenea, excelente pentru consolidarea abilităților de prealfabetizare. .

Ajutați-i să își consolideze abilitățile de gândire critică de la o vârstă foarte fragedă, iar acest lucru le va fi de folos pe tot parcursul vieții lor.

sursa foto: shutterstock.com