Copiii și adolescenții se gândesc din ce în ce mai mult la sinucidere, potrivit unui studiu recent efectuat pe 81.051 de pacienți din departamentele de urgență pediatrică din mai multe spitale din Illinois. 

Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților se deteriorează și aceasta este o realitate care, deși era prezentă înainte de pandemie, a devenit mult mai evidentă după pandemie. 

"Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților trebuie abordată de urgență", insistă pediatrii.

Un alt factor care complică situația este faptul că copiii nu sunt capabili să identifice când sănătatea lor mintală este afectată și, prin urmare, este dificil pentru părinți să știe când un copil are sau nu nevoie de ajutor psihologic. Cu toate acestea, există anumiți factori care îi pot ajuta să identifice când este momentul să ceară acest tip de ajutor.

Pot exista evenimente importante, cum ar fi moartea unei rude, nașterea unui frate sau a unei surori, o mutare sau un divorț, iar copiii să nu aibă niciun simptom", spune Gema Campos, psiholog și psihanalist. "Poate că copilul, cu propriile resurse, este capabil să inventeze ceva care îi permite să meargă mai departe", continuă ea.

Cu toate acestea, nu toți reușesc. Din acest motiv, specialistul avertizează asupra unei serii de simptome de care trebuie să se țină cont dacă a avut loc un eveniment care a perturbat în vreun fel viața copilului:

  • Apar ticuri nervoase
  • Performanțele școlare se înrăutățesc
  • Își pierde interesul pentru o activitate care îi plăcea înainte
  • A devenit brusc un copil foarte pretențios, agresiv sau furios.

Totuși, dacă copilul nu prezintă niciunul dintre aceste simptome, nu înseamnă că totul este în regulă: "Se poate întâmpla ca, chiar dacă nu există nimic semnificativ, după un eveniment important, copilul să aibă reacții de anxietate disproporționate dacă venim să-l luăm de la școală cu cinci minute întârziere sau să existe o teamă teribilă că se va întâmpla ceva cu părinții săi sau că va fi abandonat", spune același profesionist. Dacă se întâmplă așa ceva, ar putea fi un indicator că ceva nu este în regulă și că este nevoie de intervenție.

Copii care au nevoie de îngrijire psihologică, chiar dacă (aparent) nu s-a întâmplat nimic

Evenimentele care perturbă rutina copilului nu sunt singurele declanșatoare pentru ca acesta să aibă nevoie de ajutorul unui psiholog.

 "Schimbările din mintea copilului pot fi cauzate de propria dezvoltare a acestuia, fără a avea de-a face cu evenimente externe", spune Gema Campos. 

"Își face prea multe griji în legătură cu școala, cu dezastrele naturale și, deși încerci să-i dai argumente pentru a-l calma și a aborda subiectul cu calm, după câteva zile subiectul revine cu o nouă îngrijorare adăugată", explică ea. Dacă acesta este cazul, este indicat să consultați un psiholog pentru copii.

Aceste schimbări în dezvoltarea lor pot duce la apariția unor comportamente agresive, dificultăți de relaționare cu ceilalți la școală, irascibilitate, obiceiuri alimentare proaste etc. "Atunci când aceste probleme nu sunt temporare și îi afectează viața de zi cu zi și îi provoacă o suferință considerabilă, este momentul să se apeleze la o terapie pentru copii".

foto:shutterstock.com