Japonia este una dintre țările care se află în mod regulat în fruntea clasamentului mondial în ceea ce privește speranța de viață și calitatea vieții. Acest lucru este realizat, printre altele, datorită obiceiurilor alimentare ale populației sale și, mai ales, datorită educației pe care copiii japonezi o primesc încă din copilărie.
Există două cuvinte sau concepte foarte importante pentru a afla de ce japonezii au o viață mai lungă și mai sănătoasă decât restul omenirii, în termeni generali. Acestea sunt cuvintele: Ikigai și Shokuiku, două abordări vitale care se învață de la școală.
Ikigai este genul rațiunii de a trăi sau rațiunii de a fi pe care fiecare persoană o are în lume, în societate, în mediul său. Este cheia fericirii, un fel de căutare spirituală, ceva ce este insuflat copiilor.
Shokuiku este mai mult legat de hrană, de corp, de sănătatea fizică și de modul în care mâncăm. Pentru unii oameni acesta este adevăratul secret al japonezilor de a trăi mai mult și este, de asemenea, ceva ce se predă în grădinițele din toată țara.
Copii mai bine hrăniți, copii mai sănătoși
Potrivit datelor UNICEF, Japonia este singura țară dintre cele 41 de țări cele mai dezvoltate în care mai puțin de unul din cinci copii este supraponderal.
Ce fac părinții japonezi pentru a avea grijă de copiii lor
Există patru obiceiuri simple pe care familiile din Japonia le păstrează și cu ajutorul cărora au reușit să facă din copiii lor cei mai sănătoși copii din lume.
Învățați-i pe copiii shokuiku încă din copilărie
Acasă, se poate face într-un mod mai practic, de exemplu, prin prepararea de smoothie-uri cu fructe proaspete și iaurt și vorbind cu copiii despre cum cresc fructele, de unde provin, ce fructe sunt de sezon, ce beneficii aduce fiecare fruct în dieta lor.
Este o modalitate de a-i învăța, prin acest tip de experiență, cum să mențină obiceiuri alimentare sănătoase pe tot parcursul vieții.
Ei vorbesc despre mâncare și cu copiii
De la vârsta de 5 la 16 ani, copiii japonezi învață importanța unei alimentații sănătoase, cum să aleagă alimente sănătoase, cum să facă cumpărăturile, cum să le gătească, ceea ce este esențial, și, în final, cum să mențină obiceiuri benefice pentru sănătatea lor.
Pe de altă parte, peste 95% dintre grădinițe, școli primare și secundare au o cantină școlară în care nutriționiștii organizează meniurile, dar le permit și elevilor să participe activ.
Iar în cazul în care nu există o cantină școlară, copiii sunt încurajați să discute cu colegii lor despre prânzul făcut în casă.
Scopul este de a-i încuraja să încerce diferite alimente pe care colegii lor le-au adus în tradiționalele "cutii bento" și, în același timp, părinții se implică mai activ în pregătirea meniurilor zilnice ale copiilor lor.
În plus, școlile, de regulă, nu permit alimente bogate în zahăr, cu conținut ridicat de grăsimi, chipsuri, biscuiți sau cofeină.
Mese organizate pentru fiecare zi a săptămânii
Mamele și tații se organizează pentru a pregăti mesele pentru o săptămână, le porționează și le congelează, astfel încât să aibă mereu la dispoziție prânzuri sănătoase acasă.
Și întreaga familie participă activ la această pregătire, deoarece este un mod de a educa, de a practica shokuiku și de a le insufla copiilor lor ideea cât de importantă este o dietă echilibrată și sănătoasă pentru sănătatea lor.
Ceai și apă în loc de băuturi răcoritoare
În Japonia, nu se consumă băuturi răcoritoare în loc de ceai sau apă, iar acesta este un obicei care începe să se dezvolte în copilărie.
Ceaiul de orz nu are stimulenți și este o băutură obișnuită în Japonia sau Coreea, fiind o băutură cu puține calorii, spre deosebire de băuturile răcoritoare, precum și o băutură care stimulează sistemul imunitar și ajută la reglarea nivelului de colesterol și de zahăr din sânge.
foto: shutterstock.com