Când se instalează vremea rece, copiii răcesc adesea și par că au în permanență nasul înfundat sau plin de secreții.
Problema, spune pentru BBC biochimistul Cerry Harrop, expert în probleme respiratorii, este că "copiii intră în contact cu o mulțime de alți copii".
"Și pentru că virușii se schimbă în mod constant, se întâmplă ca, în timp ce tu iei o versiune a virusului care cauzează răceala comună și îți curge nasul timp de câteva zile, până când dispare, să intri în contact cu un alt copil la scurt timp după aceea, care are o versiune ușor diferită a virusului.
Deoarece au o vârstă fragedă, au avut mai puțin timp la dispoziție pentru a intra în contact cu o varietate de viruși și pentru a-și întări sistemul imunitar.
Acest lucru înseamnă că, în ciuda eforturilor părinților de a-și împiedica copilul să se îmbolnăvească, "este inevitabil ca acesta să răcească mereu, mai ales iarna.
Treptat, însă, ei devin mai imuni și, prin urmare, răcesc mai puțin în fiecare an.
De ce este important să își sufle nasul
După cum explică Harrop, acest lucru nu este o problemă atât timp cât mucusul circulă și curăță organismul de germeni.
"Mucusul își face treaba și este în regulă. Problema, spune el, este atunci când mucusul nu circulă.
"Dacă mucusul nu iese din căile respiratorii, copilul poate face o mulțime de infecții secundare".
Acest lucru se datorează faptului că "este alcătuit dintr-o mulțime de proteine acoperite cu zahăr, iar acest zahăr este, ca și zahărul pe care îl cunoaștem, lipicios".
"De aceea reține virușii, așa că, dacă nu-i putem scoate din nas și din plămâni, putem face infecții urâte. De aici și importanța de a-i învăța pe copii să își sufle nasul.
foto: shutterstock.com