De la vârsta de 3 ani, dezvoltarea limbajului și a creierului copiilor le sporește curiozitatea, ceea ce îi determină să pună întrebări tot timpul... De ce plouă? De ce este cerul albastru? De ce trebuie să faci baie? Sunt atâtea întrebări încât părinții pot ajunge să obosească. Cu toate acestea, trebuie să le răspundem întotdeauna cât mai bine și cu răbdare, pentru că asta le face bine.
Și nu numai că ne pun multe întrebări, dar ne pot pune aceeași întrebare de mai multe ori și, chiar și atunci când le-am dat deja un răspuns, continuă să ne întrebe despre același lucru, ceea ce poate ajunge să ne facă să ne pierdem răbdarea.
Așa cum am spus, acest lucru este normal datorită dezvoltării vorbirii, fizice și intelectuale a copiilor, așa că nu trebuie să ne îngrijorăm. Dimpotrivă, este un semn că copilul nostru este curios și are o minte alertă și activă.
Ei vor să înțeleagă cum funcționează lucrurile, cum se leagă între ele și de ce se întâmplă anumite evenimente. Ei pun întrebări pentru a-și satisface curiozitatea și pentru a-și extinde cunoștințele.
În plus, punerea de întrebări este o modalitate activă de a construi cunoștințe. Copiii fac conexiuni mentale și își dezvoltă înțelegerea lumii pe măsură ce obțin răspunsuri la întrebările lor.
După cum am spus, este, de asemenea, un mod de a-și dezvolta limbajul. Pe măsură ce pun întrebări, copiii învață cuvinte noi, își îmbunătățesc vocabularul și își perfecționează abilitățile de vorbire.
În plus, copiii pot pune întrebări pentru a căuta reasigurare și claritate în situații necunoscute sau confuze. Punerea de întrebări îi ajută să înțeleagă mai bine ce se întâmplă și să se simtă mai încrezători în mediul lor.
Este, de asemenea, o modalitate de a interacționa și de a se conecta cu ceilalți. Copiii caută atenție și sprijin din partea adulților punând întrebări, iar acest lucru consolidează legăturile emoționale și favorizează comunicarea.
De ce pun aceeași întrebare de mai multe ori?
Deși poate părea că nu au fost atenți prima dată sau nu ne-au ascultat, adevărul este că de multe ori diferite zone ale creierului procesează noile informații în același timp, așa că este posibil să aibă nevoie de mai mult timp pentru a face acest lucru și de aceea întreabă din nou, pentru ca lucrurile să fie mai clare.
Dacă, de exemplu, te întreabă ce este un obiect și tu îi spui doar numele, este posibil ca ei să nu știe încă ce este, așa că vor întreba din nou "ce este" până când răspunsul le clarifică într-adevăr îndoiala.
Prin urmare, în general, copiii pun aceeași întrebare de mai multe ori pentru că au nevoie de mai multe clarificări sau pentru că răspunsurile pe care le-ați dat nu i-au ajutat, așa că ar trebui să continuați să le răspundeți până când se liniștesc.