De la ce vârstă se pot uita la filme de groază? Vor avea coșmaruri? Are sens ca ei să le vadă? Mulți dintre noi încă mai au în memorie "acel" film care ne-a speriat atât de tare în copilărie, încât am avut coșmaruri zile întregi. Probabil că și părinții noștri își amintesc acele zile, mai ales pentru că nu puteau să închidă un ochi din cauza fricii care pusese stăpânire pe noi. 

Acum noi suntem părinții. Filmele de groază pot, după cum probabil vă imaginați, să genereze disconfort în rândul copiilor noștri, mai ales dacă îi expunem prea devreme la astfel de pelicule.

Ce consecințe negative poate avea filmele de groază pentru copii?

Când este prea devreme? Copiii mai mici de cinci ani nu sunt capabili să facă distincția între realitate și ficțiune, așa că este perfect posibil, în mintea lor mică, să creadă că ceea ce privesc la televizor poate "să se întâmple cu adevărat". Imaginați-vă cât de înfricoșător este acest lucru.

Unele dintre efectele negative care pot apărea atunci când aceștia sunt expuși la conținut horror la această vârstă fragedă sunt: anxietate, probleme de somn, comportament agresiv și dezvoltarea unor comportamente riscante (comportamente care le pot pune în pericol integritatea, sănătatea sau pe cea a altora). Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Universitatea Columbia și de Spitalul de Copii din New York în 2006.

Joanne Cantor, autoarea cărții "Mami, mi-e frică", subliniază, din datele studiului său, că studenții de la facultate care au vizionat filme de groază înainte de vârsta de 14 ani au probleme cu somnul și fie manifestă o oarecare anxietate față de activități considerate de fapt sigure, fie încetează să le mai facă cu totul.

Un studiu realizat în 2015 a arătat că impactul stabilit până acum (probleme de somn, anxietate etc.) nu apare la toți copiii și nu întotdeauna cu intensitate clinică.

Potrivit autorilor acestui studiu, există într-adevăr copii care manifestă reacții foarte intense la anumite conținuturi audiovizuale înfricoșătoare, dar nu toți, și nici consecințele nu sunt întotdeauna de lungă durată.