O mamă a povestit cum cele două fiice ale sale au fost la un pas de moarte după ce ambele au folosit tampoane "super plus".

Javon Johnson spune că fiica ei, Devine Johnson, în vârstă de 21 de ani, a petrecut o săptămână la Terapie Intensivă după ce s-a îmbolnăvit pe 26 mai anul trecut - înainte de a afla că a făcut septicemie din cauza sindromului de șoc toxic (TSS) cauzat de un tampon. Femeia în vârstă de 46 de ani s-a temut că o va pierde pe cea de-a doua fiică a sa, deoarece exista riscul ca organele ei să se oprească. 

Cu toate acestea, ea a descris groaznicul "moment de deja-vu" când a trebuit să retrăiască 30 de zile mai târziu aceeași panică, când a doua ei fiică, Jaya Johnson, în vârstă de 17 ani, a dezvoltat aceeași infecție după ce a folosit un tampon din aceeași cutie.

Ambele fete aveau simptomele unei infecții virale, cu greață, febră mare și roșeață pe palmele mâinilor, pe care Javon le-a confundat cu o insolație atunci când Jaya s-a îmbolnăvit în timpul unei vacanțe de familie în Florida.

Medicii i-au spus că infecțiile fiicelor sale au fost cauzate de "substanțele chimice mai puternice" din tampoanele cu absorbție super-plus. Javon face acum apel la alte mame și fete să fie atente la diferitele dimensiuni ale tampoanelor, sfătuindu-le pe cele cu cicluri ușoare să nu folosească varianta super plus a produsului sanitar.

Javon a spus: "Sincer, am crezut că le vom pierde [pe fete]. Erau amândouă într-o stare foarte proastă. A fost o situație delicată, deoarece organele lor erau inflamate și riscau să se oprească. Ne uitam în permanență la monitoare. Eu și soțul meu stăteam acolo în stare de șoc.

"Nu ne venea să credem că ni se întâmplase din nou așa ceva. Care sunt șansele? Tocmai am scos un copil de la terapie intensivă, care încă se recuperează, iar acum avem un alt copil care era pe cale să înceapă din nou acest proces, dar arăta mai rău. Prima dată a fost la limită, iar acum o facem din nou. Eu și soțul meu suntem recunoscători pentru că amândoi au supraviețuit."

Javon spune că în cazul lui Devine tocmai se terminase menstruația când a dezvoltat simptome asemănătoare unei răceli, înainte de a ajunge la Urgențe (ER) două zile mai târziu, după ce nu mai putea merge fără ajutor. Iar când analizele de sânge au arătat că Devine avea șoc septic, a fost tratată într-o unitate de terapie intensivă (ICU) timp de șapte zile, înainte de a i se spune de către medicul de familie, la o consultație de control, că infecția a fost cauzată de un tampon.

Ce conțin tampoanele super-plus?

"Folosise tampoane doar pentru prima dată în ultimele două zile. Eram în Florida, într-o vacanță de familie, iar ea a vrut să le folosească doar pentru a merge la înot. Medicii au spus că ea folosise absorbantul super plus când nu era nevoie. Acestea conțin un alt tip de substanță chimică cu o potență mai mare, iar ea nu ar fi trebuit să le folosească.

"Devine le folosise întotdeauna. Nu știu dacă a fost vorba de acest pachet anume, pentru că foloseau aceeași cutie. A fost mai mult legat de substanțele chimice decât de perioada de timp în care le-au ținut. Nu dormeau cu ele înăuntru."

Javon spune că chinul le-a lăsat pe fiicele ei mai slabe și mai lente din punct de vedere fizic - și acum susține că nu mai permite niciuneia dintre cele cinci fiice ale sale să folosească tampoane.

foto: shutterstock.com