Suntem cu toții de acord că cel mai bun loc pentru un bebeluș este în brațele părinților săi. Dar, pe lângă faptul că oferă căldură și afecțiune, brațele noastre au un alt efect asupra bebelușilor. Potrivit unui studiu recent, îmbrățișările de la mama sau de la tata (în comparație cu alte persoane) sunt cel mai bun relaxant care există pentru un bebeluș.

Publicat în jurnalul iScience, studiul cercetătorilor japonezi a analizat reacția ritmului cardiac al bebelușilor sub un an la îmbrățișările părinților lor, comparând-o cu reacția ritmului cardiac la îmbrățișarea de către alte persoane.

După cum știm, îmbrățișările au puteri vindecătoare: ele aduc pace, confort, căldură, reținere și contact fizic. Împreună, acestea formează o combinație de neegalat, ceea ce le face una dintre cele mai eficiente metode de a oferi reasigurare în momente de stres.

Și în timp ce îmbrățișările adulților pot fi binevenite atunci când vin de la aproape orice persoană pe care o cunoaștem, pentru bebeluși, îmbrățișările de la mama și de la tata sunt cele care au cu adevărat un efect liniștitor și calmant.

De exemplu, rezultatele studiului au arătat că bebelușii de patru luni și mai mari au prezentat o creștere a intervalelor de bătăi ale inimii atunci când au fost ținuți în brațe de părinți, în comparație cu cei ținuți în brațe de un străin. Altfel spus, aceștia devin mai calmi și experimentează o stare de relaxare.

Dar, pe lângă faptul că demonstrează că îmbrățișarea părinților este cel mai bun calmant pentru bebeluși, acest studiu arată, de asemenea, că bebelușii sunt capabili să își recunoască părinții cu o îmbrățișare de la vârsta de patru luni, ceea ce nu se întâmpla în cazul bebelușilor mai mici de atât.