Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a avertizat părinții că plutitoarele de gât comercializate pentru bebeluși pentru a fi folosite în apă sunt periculoase: pot provoca răni grave sau chiar moartea.

Deși și pediatrii au avertizat asupra riscurilor pe care le prezintă, aceste colace gonflabile sunt utilizate pe scară largă în spa-urile pentru copii și în terapiile pentru copiii cu nevoi speciale.

Dar, după cum avertizează agenția într-o declarație, plutitoarele de gât "sunt deosebit de periculoase pentru copiii care au întârzieri în dezvoltare sau nevoi speciale, cum ar fi cei cu spina bifida, atrofie musculară spinală de tip 1, sindrom Down sau paralizie cerebrală. Colacele de gât pot crește riscul de întindere și rănire a gâtului".

Riscurile folosirii colacelor de gât pentru bebeluși 

Riscurile utilizării colacelor de gât pentru copii includ moartea prin înec și sufocare, întinderea și rănirea gâtului copilului. În plus, bebelușii cu nevoi speciale, cum ar fi spina bifida sau SMA tip 1, pot prezenta un risc crescut de rănire gravă.

FDA avertizează împotriva utilizării acestora după ce un bebeluș a murit și un altul a fost spitalizat după utilizarea unor dispozitive de plutire pentru gât pentru sugari. În ambele cazuri, bebelușii au fost răniți atunci când îngrijitorii lor nu îi supravegheau direct.

În timp ce FDA consideră că decesul sau rănile grave cauzate de colacele de gât sunt rare, furnizorii de asistență medicală, părinții și îngrijitorii trebuie să fie conștienți de faptul că aceste evenimente pot apărea. De asemenea, este posibil ca unele cazuri să nu fi fost raportate, notează raportul.