În timpul sarcinii, femeile pot lua paracetamol dintr-o multitudine de motive. Dar experții au dezvăluit acum că administrarea analgezicelor ar putea produce probleme cu somnul copiilor. 

Medicii din SUA au declarat că acest lucru a fost constatat în special la copiii în vârstă de trei ani. Experții au spus că bebelușii care au fost expuși la paracetamol în uter au fost mai predispuși la probleme de somn și de atenție. Acetaminofenul este termenul medical pentru paracetamol.

Experții au folosit date din studiul First Baby Study (FBS), care a analizat femeile din Pennsylvania, SUA.

Femeile au fost intervievate pe tot parcursul sarcinii pentru a determina pentru ce și când au folosit medicamentele. Datele arată că principalele motive pentru care s-a luat paracetamol au fost febra, infecția, durerile musculare și durerile de cap.

Este important de reținut că NHS afirmă că paracetamolul poate fi luat în siguranță în timpul sarcinii și alăptării, în dozele recomandate.

Dar experții americani au spus: "Clinicienii ar trebui să cântărească cu atenție aspectele pozitive și negative legate de recomandarea sau prescrierea paracetamolului pentru utilizare în timpul sarcinii".

Aceștia au adăugat că s-a demonstrat că utilizarea medicamentelor perturbă dezvoltarea celulară, ceea ce ar duce la afectarea placentei și la alterarea dezvoltării fătului.

Cu toate acestea, studiul nu a monitorizat utilizarea pastilelor în timpul ultimelor săptămâni de sarcină - ceea ce, potrivit experților, reprezintă o limitare a studiului lor.

Experții au avertizat că studiul nu înseamnă că paracetamolul în sarcină provoacă modificări la copii.

Profesorul James Dear, profesor de farmacologie clinică, Institutul de Cercetare Medicală Queen's, Universitatea din Edinburgh, a declarat: "Un punct slab cheie, pe care autorii îl recunosc, este că nu cunosc doza sau durata utilizării paracetamolului. 

"Dacă paracetamolul provoacă probleme de atenție și de somn la copii, atunci ar trebui să existe o relație doză-răspuns.  Această lucrare nu a putut testa acest lucru.

"BNF (British National Formulary) afirmă că nu se știe că paracetamolul în timpul sarcinii este dăunător.