Vaccinările sunt o practică obișnuită la copiii mici și pe tot parcursul copilăriei lor. Vaccinările sunt incluse în calendarul Ministerului Sănătății, care le consideră oportune în funcție de contextul social în care ne aflăm. 

De asemenea, este posibil să aibă nevoie de vaccinări ocazionale, în funcție de procedurile medicale pe care trebuie să le urmeze.

Frica de ace

Frica de ace, atunci când devine o fobie, se numește tripanofobie (și este o problemă reală în viața copiilor). Cu toate acestea, teama de aceste instrumente dermice este destul de frecventă, fără a fi considerată o fobie. În cazul fobiilor, cel mai bine este să consultați un psiholog pentru copii pentru a fi îndrumat cu privire la cea mai bună modalitate de a le depăși.

Puteți să vă ajutați și să vă ghidați copilul în cazul în care îi este frică de ace, astfel încât să nu se simtă prost de fiecare dată când trebuie să fie vaccinat. Ei știu că acele înțeapă și dor. Dacă au avut vreodată o experiență neplăcută cu vaccinurile, este și mai normal să le fie frică de ele și să nu dorească să le vadă.

Atunci când frica devine irațională, se transformă în fobie, dar puteți preveni acest lucru dacă țineți cont de următoarele sfaturi. 

Ajută-ți copilul să depășească teama de ace

Tot ceea ce vă vom explica mai jos sunt informații de care trebuie să țineți cont ori de câte ori copilul dumneavoastră trebuie să fie vaccinat, indiferent de motiv. În acest fel, se vor simți susținuți și, mai ales, înțeleși.

Pregătiți-vă copilul pentru vaccinare

Înainte ca copilul să meargă la centrul medical sau la locul unde urmează să fie vaccinat, trebuie să anticipați ce se va întâmpla. În acest fel își pot face o imagine mentală și nu vor exista surprize. Spuneți-le lucruri fără să-i speriați și răspundeți la toate întrebările lor.

Nu faceți acest lucru cu prea mult timp înainte pentru a evita anxietatea. Nu-i spune minciuni cum ca nu doare, e mai bine să-i spui adevărul ca și cum ar durea puțin, dar e rapid și dispare repede. De asemenea, anunțați-i că veți fi alături de ei în orice moment.

Recompensează cu ceva special

Ori de câte ori copilul tău a fost vaccinat, știind că îi este frică de ace, recompensează-l cu ceva frumos care îi place. Poate fi ceva special, cum ar fi o jucărie de pluș sau o activitate pe care le place să o facă și pe care nu o faceți de obicei.

Spune-le de ce este bine să se vaccineze

Atunci când vorbiți cu copilul despre vaccinări, explicați-i de ce este bine să se vaccineze atunci când trebuie. Explicați-le bolile pe care le previne vaccinul și ce se va întâmpla dacă nu-l fac.