Conștientizarea tuturor aspectelor legate de egalitatea între părinți și educație pare să avanseze în diferite părți ale lumii. Unul dintre cele mai recente exemple vine din Italia, care a declarat "neconstituțională, discriminatorie și dăunătoare" impunerea numelui de familie paternal la naștere, dat fiind că acesta este o parte fundamentală a identității unei persoane.
În această țară se folosește un singur nume de familie, iar prin lege - până acum - se folosea numele de familie al tatălui. Cu toate acestea, potrivit La Repubblica, cazul unui cuplu din Bolzano (un oraș din nordul Italiei), care a decis să-i dea copilului lor numele de familie al mamei, dar nu a putut face acest lucru deoarece legea îi împiedica, a declanșat o schimbare completă a Constituției țării.
La fel ca în Spania din 2017, în Italia ambii părinți trebuie să fie de acord cu înregistrarea copilului. Cu alte cuvinte, opțiunea implicită dispare, iar părinții sunt obligați să menționeze în mod expres ordinea numelor de familie în cererea lor.
Deși acest lucru este absolut adevărat, este surprinzător faptul că hotărârea care a dispus modificarea Constituției descrie vechea lege ca fiind "discriminatorie". Cuvinte puternice care arată clar că, sub acest aspect, impunerea numelui de familie al tatălui încalcă mai multe articole, mai ales cele care proclamă că "toți cetățenii au aceeași demnitate socială și sunt egali în fața legii, fără deosebire de sex".
Această hotărâre îi afectează pe toți copiii născuți in afara căsătoriei sau adoptați. Ulterior, Parlamentul a fost rugat să o reglementeze printr-o lege care să o susțină și în baza căreia, de acum înainte, fiul sau fiica va prelua numele de familie al ambilor părinți în ordinea în care aceștia sunt de acord, cu excepția cazului în care aceștia decid singuri să îi dea un singur nume de familie.